V Grécku sa spája vláda s opozíciou za udržanie krajiny v eurozóne

TASR TA3
10.7.2015 08:27

V Aténach sa vládna koalícia vzácne spojila s proeurópskou opozíciou v snahe udržať krajinu v eurozóne. Premiérovi Tsiprasovi sa napriek odporu vo vlastných radoch podarilo získať podporu minimálne dvoch opozičných strán, ktoré sa v hlasovaní parlamentu chystajú podporiť vyjednávacie úsilie kabinetu.

Prioritné opatrenia

Premiér Alexis Tsipras zvolal narýchlo na dnes hlasovanie parlamentu. Predloží mu na schválenie zoznam "prioritných opatrení", ktoré grécka vláda prijme, aby presvedčila veriteľov, že to myslí s uzavretím dohody vážne.

Nikos Filis odpovedal na otázku, či Grécko uzavrie s medzinárodnými veriteľmi dohodu. Uviedol: "Iste. Dnes o tom budeme hovoriť v parlamente."

Grécky minister vnútra Nikos Vutsis vyjadril optimizmus, že jeho krajina uzavrie s veriteľmi "dobrú dohodu". "Budeme o tom rokovať a som optimista, verím, že všetko pôjde dobre," povedal tesne pred stretnutím poslancov vládnucej strany Syriza v parlamente.

Finančná injekcia

Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem dostal nové reformné návrhy zo strany Grécka tak, ako to vláda z Atén prisľúbila v snahe získať cez trvalý euroval tretí program finančnej pomoci vo výške 53,5 miliardy eur, aby sa vyhla štátnemu bankrotu a masovým výberom hotovosti z bánk a zotrvala v eurozóne. Oznámil to Dijsselbloemov hovorca Michel Reijns.

"Jeroen Dijsselbloem dostal nové návrhy Grécka. Je dôležité, aby ich inštitúcie  zobrali do úvahy pri posudzovaní budúceho programu pomoci pre Atény," uviedol Reijns na svojom účte na Twitteri.

Reformné návrhy gréckej vlády boli zaslané trojke medzinárodných veriteľov Grécka - Európskej komisii, Európskej centrálnej banke a Medzinárodnému menovému fondu.

Vyššie dane pre reštaurácie

Nové opatrenia vlády Alexisa Tsiprasa sa okrem iného týkajú zvýšenia daní pre spoločnosti lodiarskeho priemyslu a zrušenia daňových výnimiek pre grécke ostrovy a viaceré tovary a služby, čomu sa doteraz vláda bránila.

Grécka vláda plánuje aj zvýšenie daňovej záťaže pre reštaurácie, zmeny v dôchodkovom systéme od októbra 2015 v podobe úspor jedného percenta HDP, posunutie hranice odchodu do dôchodku, zníženie výdavkov na obranu o 300 miliónov eur do konca roka 2016 a tiež jasný časový horizont pre privatizáciu štátnych spoločností.

Na oplátku chce Tsiprasov kabinet, aby veritelia preskúmali možnosti primárneho prebytku na obdobie najbližších štyroch rokov. Ďalšou z požiadaviek Atén je poskytnutie úveru vo výške 53,5 miliardy eur na krytie svojich finančných záväzkov do konca júna 2018.

K možným scenárom sa vyjadrila aj česká ekonómka Markéta Šichtářová

Mimoriadne zasadnutie

Veritelia musia teraz urgentne zanalyzovať dokumenty o reformnom úsilí gréckej ľavicovej vlády. Ich názory budú sprostredkované ministrom financií eurozóny, ktorí sa v sobotu v Bruseli stretnú na ďalšom mimoriadnom zasadnutí o Grécku. Následne sa v nedeľu uskutoční dvojsummit, čiže najskôr rokovanie lídrov 19-člennej eurozóny a vzápätí aj zasadnutie premiérov a prezidentov všetkých 28 členských štátov EÚ.

S týmito návrhmi na stole bude môcť trojka veriteľov posúdiť "výšku programu finančnej pomoci pre Grécko", uviedol nemenovaný diplomatický zdroj EÚ.

Grécko podalo oficiálnu žiadosť

Grécka vláda už v stredu podala oficiálnu žiadosť eurozóne, hlavnému veriteľovi, o nový program finančnej pomoci rozložený na obdobie troch rokov. Jedná sa v poradí už o tretí záchranný program od roku 2010 výmenou za úspornú rozpočtovú politiku. Ak by ministri a lídri eurozóny najnovšiu žiadosť Grécka neohodnotili ako serióznu, nedeľňajší dvojsummit by sa mohol doslova premeniť na krízový summit.

Návrhy, ktoré vo štvrtok dostal šéf Euroskupiny, budú dnes zaslané na prehodnotenie a schválenie aj gréckemu parlamentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok