Protest proti utečencom: Extrémisti napadli divákov cyklistických pretekov

TA3 TASR SITA
20.6.2015 19:24

V centre Bratislavy sa konala veľká demonštrácia proti utečencom. Na Hodžovom námestí sa zas stretli stovky odporcov tohto pochodu.

Ohrozujú imigranti Európu?

„Ako Slováci, Slovania a Európania jednoznačne odmietame, aby hlupáci z Bruselu a europarlamentu svojimi nelogickými rozhodnutiami ničili základy pôvodnej európskej kultúry a prosperity,“ napísali organizátori protestného zhromaždenia v pozvánke na sociálnej sieti Facebook, keďže si myslia, že prílev afrických imigrantov ohrozuje Európu.

V Bratislave sa stretli aj odporcovia protestu - „Spoločne proti nenávisti - Bratislava blokuje“. Organizátori označili blokádu za demonštráciu proti rasizmu, fašizmu, za solidaritu s utečencami a proti nenávisti.

Narušili Svetový pohár horských cyklistov

Výsledkom pochodu je aj 140 ľudí, ktorí skončili na polícii. Polícia zasahovala najskôr proti skupine približne 300 osôb, ktorí na nádvorí Bratislavského hradu narušili priebeh cyklistických pretekov World City Downhill Tour, dopúšťali sa výtržností a nápadania druhých. "Polícia okamžite zakročila a skupinu výtržníkov začala vytláčať, pričom zadržala celkom 25 osôb," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Tatiana Kurucová.

Ďalších 25 ľudí polícia zadržala na Staromestskej ulici, kde mali páchatelia poškodiť šesť služobných policajných vozidiel."Krátko pred 18.00 h tam došlo aj k útoku na policajta, ktorého hodená dlažobná kocka zasiahla do stehna," uviedla Kurucová. U niektorých účastníkov zhromaždenia dokonca našli chladné zbrane i atrapy výbušnín.

K útoku na policajtov prišlo aj počas pochodu. Dvaja policajti boli zasiahnutí slzným plynom. "Z podozrenia z útoku na verejného činiteľa predviedli na policajné oddelenie 28-ročného Bratislavčana." Podľa informácií Aktuality.sk extrémisti napadli aj saudskoarabskú rodinu.

Reakcia na relokáciu utečencov

Niekoľkotisícový protest s názvom "Stop islamizácii Európy" bol reakciou na to, že Európska komisia koncom mája zverejnila návrh na relokáciu utečencov. Slovensko by malo prijať 471 utečencov z Talianska a 314 z Grécka, spolu teda 785 utečencov. Celkovo chcú relokovať 40-tisíc utečencov. Členské štáty by mali za každého utečenca dostať šesťtisíc eur.

Organizátorom demonštrácie bol Lukáš Kopáč, ktorý podľa médií publikuje neznášanlivé články voči náboženským, národnostným a sexuálnym menšinám. Demonštráciu propagovala aj neparlamentná krajne pravicová Ľudová strana Naše Slovensko, pričom jej líder Marián Kotleba na proteste rečnil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok