Strelec v americkom kostole zabil deväť ľudí vrátane pastora

TA3 ČTK TASR
18.6.2015 06:52

Deväť ľudí prišlo v noci o život pri streľbe v americkom meste Charleston, kde belošský útočník spustil paľbu v afroamerickom kostole. Podľa polície išlo zrejme o zločin z nenávisti.

Zbraň dostal od otca na narodeniny

V kostole sa v čase útoku konalo modlitebné zhromaždenie. Osem obetí zahynulo priamo na mieste a deviata zomrela po prevoze do nemocnice. Zranenia utrpela ešte ďalšia osoba. Podľa neoficiálnych zdrojov je medzi zabitými aj miestny černošský pastor Clementa Pinckney, ktorý bol tiež členom Senátu štátu Južná Karolína.

Podozrivého zo streľby  zadržali v susednej Severnej Karolíne, v meste Shelby. Informovali o tom televízna stanica CNN a ďalšie médiá a hneď nato jeho vzatie do väzby potvrdila ministerka spravodlivosti USA Loretta Lynchová.

Zadržaným je 21-ročný Dylann Roof. Agentúra Reuters citovala jeho strýka, ktorý povedal, že Dylann dostal nedávno na narodeniny od svojho otca pištoľ a pripadal mu ako odtrhnutý z reťaze. Zadržaný bol pri dopravnej kontrole v Shelby.

Bush odvolal návštevu mesta

Podľa správ miestnych médií na miesto dorazili aj agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie. Krátko po streľbe musela polícia riešiť bombovú hrozbu v okolí kostola, ktorá sa ukázala byť falošná.

K útoku došlo v historickom kostole Emanuel v centre Charlestonu, ktorý patrí Africkej metodistickej episkopálnej cirkvi. Ide o jednu z najväčších a najstarších černošských kongregácií na juhu USA.

Do mesta mal v rámci svojej predvolebnej kampane zavítať uchádzač o prezidentskú kandidatúru republikánov Jeb Bush. V dôsledku útoku však plánovanú účasť na podujatí v Charlestone odvolal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok