Rumunská prokuratúra vyšetruje premiéra Pontu, údajne pral špinavé peniaze

ČTK TA3
5.6.2015 14:27

Podozrenia z prania špinavých peňazí aj podvodov sú dôvodom, pre ktorý začala prokuratúra vyšetrovať rumunského premiéra Pontu. Prezident Iohannis ho už vyzval, aby sa vzdal funkcie.

Odmietol odstúpiť

Rumunská protikorupčná prokuratúra začala vyšetrovať premiéra Victora Pontu pre podozrenia z prania špinavých peňazí, konfliktu záujmov, podvodov a daňových únikov.  Oznámili to médiám zástupcovia úradu. Prezident Klaus Iohannis vzápätí vyzval Pontu na rezignáciu, predseda vlády to ale odmietol s tým, že odvolať ho môže jedine parlament.

Vyšetrovanie súvisí s korupčným prípadom, v ktorom je hlavným podozrivým Pontov stranícky kolega a bývalý minister dopravy Dan Sova. Čiastočne ide o podozrivé machinácie z rokov 2007 a 2008, kedy v súčasnosti 42-ročný sociálnodemokratický premiér pôsobil ako advokát. Obvinenie z konfliktu záujmov sa ale vzťahuje už na obdobie po roku 2012, kedy sa postavil na čelo vlády.

Únia vyzýva na boj  s korupciou

Premiér prišiel do sídla prokuratúry v sprievode právnika, krátko na to oznámili, že patrí k obvineným.  Ponta odmietol hovoriť s novinármi a odišiel do prezidentského paláca, kde sa stretol s hlavou štátu. Iohannis potom oznámil, že podľa neho stavia Pontove vyšetrovanie krajinu do "nemožnej situácie“ a že pre hrozbu politickej krízy vyzval premiéra na rezignáciu.

K intenzívnejšiemu boju s korupciou Rumunsko už niekoľko rokov nabáda Európska únia a úrady v poslednej dobe začali vyšetrovať mnoho prípadov, ktoré zasahujú do najvyšších politických radov a biznisu.

Viacerí vysokí predstavitelia už skončili

Od začiatku roka bolo odsúdených niekoľko významných ľudí, vrátane bývalej ministerky, sudcov a známych podnikateľov. Protikorupčná prokuratúra okrem toho začala vyšetrovanie proti švagrovi premiéra Victora Pontu, proti mediálnemu magnátovi Adrianovi Sarbuovi alebo proti vplyvnému starostovi jednej zo štvrtí Bukurešti Marianovi Vanghelieovi.

Pre podozrenia z korupcie v marci odstúpil minister financií Darius Valcov, z rovnakého dôvodu vo funkcii skončil aj predseda rumunského Úradu pre bezúhonnosť Horia Georgescu. Pred mesiacom súd uznal vinným ministra regionálneho rozvoja Livia Dragneua odsúdeného pre podvody a podplácanie s cieľom ovplyvniť hlasovanie, ktoré malo rozhodnúť o zosadení bývalého prezidenta Trajana Basesca v roku 2012.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok