Krvavú vojnu kalifátu financuje aj umenie, ktorým pohŕda

TA3
30.5.2015 19:53

Barbari z Islamského štátu sa radi pochvália videami, na ktorých ničia nenahraditeľné pamiatky staré mnoho storočí. Napriek tomu, že nimi ako urážkami islamu pohŕdajú, neštítia sa svoj boj financovať aj z tohto zdroja.

Krvavú vojnu kalifátu financuje aj umenie, ktorým pohŕda
SITA/AP

Ničia aj mešity

Za obeť už kalifátu padlo niekoľko starobylých mezopotámskych miest. Okrem perzských či asýrskych pamiatok už džihádisti zničili aj vzácne islamské mešity. Aj v islame totiž existuje viacero vetiev a Islamský štát pozná len jednu verziu pravdy.

Islamistom sa už podarilo vyvesiť svoju čiernu vlajku aj nad Palmýrou. Na uliciach starobylého mesta zanechal rituálne popravené mŕtvoly žien a detí. Aký osud čaká pamiatky v meste, ktoré je zapísané do zoznamu UNESCO, je otázne.

Džihád z pamiatok

Islamský štát však nie je len brutálnym vrahom a ničiteľom pamiatok, svoje štruktúry a kampane potrebuje dotovať. Milióny dolárov získava predajom čierneho zlata. Existujú však aj dôkazy, že svoj džihád financuje aj z predaja historických pamiatok.

Vedúci Bagdadského múzea sa vyjadril, že existujú organizované skupiny, ktoré na čiernom trhu obchodujú s kalifátom. "Ide o medzinárodnú mafiu s umeleckými artefaktmi. Najprv identifikujú jednotlivé predmety a povedia, čo pôjdu na predaj," povedal Kaís Husejn Rašíd.

Ako najvypuklejší príklad spomenul rabovanie v nimrúdskom veľkom paláci. "Asýrske kamenné platne boli ukradnuté a našli sa v európskych mestách. Niektoré z nich sa aj rozrezávajú a predávajú po častiach." Jednoznačne sa vyjadril profesor London School of Economics Fawas Gerges: „Majú siete, ktoré im to umožňujú. Zarobili už desiatky miliónov dolárov predajom umeleckých diel.“ Mesto Nimrúd kalifát zničil ako urážku islamu.

Zaplavený čierny trh

Britský denník The Times upozornil na prípad, keď sa na webovej stránke eBay objavila 2 000 rokov stará minca zo sýrskeho mesta Apamea. Všetko naznačuje tomu, že patrila k lupu kalifátu. Spoločnosť eBay ju napokon stiahla z predajnej ponuky. Britské noviny priniesli správu, že islamisti do Británie v priebehu minulého roka prepašovali asi 100 artefaktov.

ebay-isis.jpg

Nie je to prvý prípad, keď ukradnuté artefakty vo veľkom zaplavili svetový trh. Po rozpade Sovietskeho zväzu nebola núdza napríklad o ukradnuté ruské ikony.

Kalifát si starostlivo buduje svoju značku. V propagačných videách sa opakovane vyjadruje, že chce predislamské umenie vymazať z povrchu zemského. Svojej cieľovej skupine však nepovedali celú pravdu.

Celosvetová reklama?

Svet šokovalo zdemolovanie muzeálnych pamiatok po dobytí irackého mesta Mosul. Sochy asýrskych bohov zničili kladivami a kovovými tyčami.

Bluein Art Info však informuje, že veľkú časť zo zničených sôch tvorili reprodukcie. Zamestnancom múzea sa pred dobytím mesta podarilo prepraviť mnohé originály do Bagdadu.

The New York Review of Books tvrdí, že účelom neslávne známeho demolačného videa bola reklama na to, čo extrémisti nezničili. Vôbec totiž nefilmovali ničenie vo výstavných sieňach s prehistorickými, islamskými a zvlášť cennými asýrskymi pamiatkami. Dôvodom malo byť, že artefakty z nich boli na predaj.

Ničenie pamiatok na videu malo podľa profesora archeológie z Mosulskej univerzity Amira al-Jumailiho len zvýšiť dopyt a ceny na čiernom trhu. V dobe, keď Američania bombardujú ropné rafinérie, sa kalifát pokúša ďalej rozložiť zdroje svojich príjmov.

Islamic_State_Ancient_Sites_Photo_Gallery-bf46c3be78114a8db6a614e410beb9e6.JPEG

Býky doplatili na svoju veľkosť

To však žiaľ neznamená, že by islamisti neničili predmety vysokej hodnoty. Video zachytáva aj demoláciu obrovských okrídlených býkov s ľudskou tvárou. Išlo o strážcov vstupnej brány do mesta Ninive. Na predaj na čiernom trhu však boli zrejme príliš známe a objemné.

Repliky nemajú hodnoty a okrídlené býky „sú príliš masívne, aby ich vyviezli z krajiny k súkromnému západnému zberateľovi bez škrupúľ,“ tvrdí špecialista na trh s umením Samuel Andrew Hardy.

Väčšina z pašovaných predmetov, ktoré sa podarilo zachytiť polícii, pochádza z vykopávok. Zlodeji ešte pred dobytím Palmýry vykrádali archeologické sklady. "Sklady v archeologických lokalitách majú artefakty, ktoré nie sú ani doteraz katalogizované. Pašeráci si myslia, že sú jednoduchšie predajné,“ hovorí pre BBC bejrútsky archeológ Assaad Seif.

Podľa jeho odhadu by mohli byť väčšie predmety, ktoré sa im podarilo zadržať, predané na otvorenom trhu za milión dolárov. Koľko sa ich zadržať nepodarilo, jasné nie je.

Pašeráci sa snažia dostať artefakty hlavne cez Turecko a Libanon. Viaceré zdroje potvrdzujú, že finálnou destináciou je západ Európy, v niektorých prípadoch aj Dubaj a Katar. Starý kontinent tak nepriamo dotuje krvavý džihád islamistov.

Mideast_Syria_Islamic_State-503529a59cee445eb784ecd9aa97c307.JPEG
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok