Fico hodnotí vlaky zadarmo pozitívne, podľa ekonómov ich zaplatíme všetci

TA3
22.5.2015 16:15

Opatrenie vlády, ktoré umožňuje študentom a dôchodcom cestovanie vlakmi zadarmo považuje Robert Fico za úspešné. Hovorí o 17 percentom zvýšení cestujúcich vo vlakoch. Ekonómovia však poukazujú aj na druhú stranu mince.

Nárast cestujúcich o 17 percent

Doterajší záujem o bezplatnú prepravu vo vlakoch pre žiakov, študentov a dôchodcov od vlaňajšieho 17. novembra podľa premiéra Roberta Fica potvrdzuje oprávnenosť tohto rozhodnutia. Na bezplatnú vlakovú dopravu sa doposiaľ zaregistrovalo 762-tisíc oprávnených ľudí, pričom denne sa registruje zhruba tisíc osôb. "Zvýšil sa počet cestujúcich vo vlakoch o viac ako 17 %. V žiadnom prípade nedošlo k poklesu platiacich cestujúcich, ako niekedy namietali naši kritici pri zavádzaní tohto opatrenia," vyhlásil Fico na bratislavskej Hlavnej stanici. Značne sa zvyšuje počet cestujúcich rodín s deťmi, v prípade detí do 15 rokov vzrástol o polovicu.

Po zavedení 50-percentných zliav pre dochádzajúcich do práce vlakom od 1. februára tohto roka narástol počet týchto cestujúcich o vyše 10 %. "Očakávame, že tento nárast bude predstavovať až 20 %," uviedol Fico. Oponenti bezplatného cestovania vlakmi podľa premiéra nemali pravdu. "Je to opatrenie, ktoré neznamenalo zníženie príjmov a znamená väčšie využívanie vlakov na viaceré účely," dodal. Napríklad viacerí, ktorí predtým cestovali do Bratislavy autom, po zavedení bezplatnej prepravy a zvýšení zľavy vo vlakoch obmedzili tento spôsob dopravy a dochádzajú vlakom.

Fico avizuje aj tretí balíček

Obe spomínané opatrenia sú súčasťou prvého balíka sociálno-ekonomických opatrení na zlepšenie životnej úrovne obyvateľov. Z pätnástich je splnených, resp. sa realizuje, dvanásť. Premiér tvrdí, že prvý balíček je nastavený veľmi dobre. Smer na sobotňajšom sneme v Bratislave plánuje schváliť už skôr avizovaný druhý sociálno-ekonomický balíček.

Fico naznačil, že bude aj tretí balíček, ktorý by mala vládna strana predstaviť začiatkom roka 2016, teda pred parlamentnými voľbami v marci. V ňom by malo byť aj opatrenie na prepojenie vlakovej a autobusovej dopravy. "Budeme reagovať na niektoré pripomienky najmä z regiónov, kde železničná doprava nie je natoľko rozvinutá," priblížil premiér.

Pre zvýšené kapacity vyše stovka vlakov naviac

Minister dopravy Ján Počiatek pripomenul, že súčasťou opatrenia na bezplatnú prepravu vo vlakoch bolo zaradenie ďalších 105 vlakových spojov v súčasnom grafikone vlakovej dopravy platnom od 14. decembra 2014. "To umožnilo kapacitne zvládať nárast cestujúcich, ktorý v tomto období nastal. Neustále modernizujeme vlaky a snažíme sa zvyšovať kvalitu. Do konca tohto roku bude premávať po Slovensku 61 nových regionálnych vlakov, ako aj 70 zmodernizovaných vagónov a deväť rušňov," uviedol Počiatek.

V novom programovom období 2014 až 2020 plánuje ministerstvo dopravy nákup ďalších 35 nových vlakov z eurofondov.  To umožní, aby regionálnu dopravu zabezpečovalo 60 % nových vlakov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok