Cyklisti so sklerózou multiplex prejdú od Tatier k Dunaju

TA3 TASR
18.5.2015 12:53

Zo Štrbského Plesa odštartovali cyklisti viac ako 330 kilometrov dlhú trať, aby podporili ľudí chorých na sklerózu multiplex. Akciou od Tatier k Dunaju chcú organizátori poukázať na to, že aj s touto chorobou sa dá žiť a prekonávať výzvy.

Zúčastnili sa aj Čislák či Raši

Na prvej etape, vedúcej z Vysokých Tatier do Ružomberka, sa zúčastnil aj minister zdravotníctva Viliam Čislák, poslanec Národnej rady a primátor Košíc Richard Raši i herec Ivan Tuli Vojtek.

"Ja to považujem za svoju povinnosť podporiť týchto pacientov, ktorých je na Slovensku asi 8000. Málo ľudí vie, čo tá choroba znamená, ako prebieha a toto je veľmi pekná akcia, aby sme ju dostali do povedomia. Táto choroba začína veľmi nenápadne, okolo 24. roku života, jej následky sú veľmi nepríjemné," konštatoval Čislák. Dodal, že títo pacienti majú jeho obdiv, sám mal totiž možnosť si vyskúšať ich pocity, a to vďaka špeciálnemu obleku, ktorý zhruba simuloval príznaky choroby, ako napr. oslabený sluch, zhoršené videnie či  orientáciu.

"Ja som mal šťastie, že som si ten oblek mohol dať dole, oni takú možnosť nemajú," zdôraznil minister, ktorému veľmi vyhovuje, že prvá etapa, na ktorej sa zúčastní, ide z kopca. Verí, že pacienti zvládnu celú trasu a šťastne prídu v sobotu 23. mája do cieľa v Bratislave.

Povedala si "poďme bicyklovať"

"Chodím do lesa so psami a vždy mi tam prídu na um nejaké veci. A takto mi napadlo aj toto, spievala som si pri tom Od Tatier k Dunaju. Skleróza multiplex sa nedá dostať do povedomia verejnosti, že sadneme na vlak a pôjdeme merať tlak alebo niečo podobné. Osobné príklady najviac priťahujú, tak som si povedala, že poďme bicyklovať.

Vôbec som nečakala, že príde päť pacientov, ktorí prejdú celú trasu, ja sa pred nimi skláňam," upozornila predsedníčka Občianskeho združenia Sklerosis multiplex – Nádej Jaroslava Valčeková, ktorá už niekoľko rokov bojuje s touto chorobou. Verí, že práve táto akcia ukáže ľuďom s týmto ochorením, že všetko sa dá, len sa treba vzchopiť.

Projekt jej vrátil nový život

"Počiatočné príznaky, ktoré som mala tri-štyri roky, ako napríklad, že som sa potkýnala, nemohla som prehĺtať, dusila som sa, strácala som slovíčka, som nebola schopná akceptovať, takže som nešla k lekárovi. Potom si to osud vzal do vlastných rúk, oslepla som na jedno oko, z toho som sa dostala, potom som oslepla na druhé oko a vtedy som si uvedomila, že skleróza multiplex nebude chrípka, že z tohto sa len tak nevyliečim.

Strašne ma to zlomilo, plakala som štyri mesiace a nakoniec som bola deväť rokov v takej tme. Aj vplyvom tohto projektu sa mi opäť vrátil nový život, znovu fungujem, začala som trénovať, robím silové tréningy, ktoré veľmi pomáhajú," priblížila svoj príbeh Valčeková, ktorej rozhodne elán do 330 kilometrov dlhej trasy nechýba. Verí, že postupne sa v niektorých zo siedmich etáp v slovenských mestách pridajú aj ďalší pacienti.

Projekt vyvrcholí v sobotu

Projekt Od Tatier k Dunaju vyvrcholí v sobotu 23. mája na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí, len pár dní pred Svetovým dňom sklerózy multiplex, ktorý pripadá na budúcu stredu 27. mája. Skleróza multiplex je degeneratívne ochorenie nervovej sústavy, ktoré pre pacienta neraz znamená významné obmedzenia v jeho pohybe.

"Podujatím Od Tatier k Dunaju chceme zviditeľniť ešte stále málo poznanú chorobu, šíriť o nej informácie a tak prispieť k väčšej tolerancii a empatii v spoločnosti. Zároveň chceme zmobilizovať pacientov a ukázať im, že nie sú so svojimi problémami sami, podeliť sa s osobnými skúsenosťami s touto chorobou, ale aj s liečbou," uzavrela Vlčeková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok