Američania otestovali supernáboj, zasiahne aj pohybujúci sa cieľ

TA3
16.5.2015 09:57

Zmení vojny budúcnosti? V USA testujú prelomový náboj malého kalibru, ktorý dokáže zmeniť dráhu a trafiť pohybujúci sa terč. Technické detaily však držia v prísnom utajení.

Američania otestovali supernáboj, zasiahne aj pohybujúci sa cieľ
SITA/AP

Trafili aj nováčikovia

Projekt s názvom Exacto vedie výskumná agentúra spadajúca pod americkú vládu. Testovanie “supernáboja”, ktorý sa sám dokáže nasmerovať na pohyblivý cieľ, dopadlo úspešne.

Strieľanie testovali skúsení strelci aj nováčikovia bez skúseností. Pohyblivý terč však zasiahli obe skupiny. Strela úspešne menila svoju dráhu a prispôsobila ju pohyblivému terču.

Technológia je tajná

Na akom presnom princípe funguje táto strela, jasné nie je, USA tajomstvo neprezradila. Technológia použitá v guľke umožňuje kompenzovať výkyvy vetra, počasia a pohyb osôb.

Video ukazuje predpokladanú dráhu klasickej strely, dráhy Exacto strely a pohybujúci sa terč.

Budúcnosť všetkých kalibrov?

„Navádzacie schopnosti Exacto pri malom kalibri .50 BMG sú zásadným prielomom. Otvára to dvere do budúcnosti, keď takéto možnosti budú mať projektily rôznych kalibrov,“ predpokladá projektový manažér Jerome Dunn.

Agentúra tvrdí, že táto nová technológia pomôže ostreľovačom rýchlo identifikovať cieľ v nepriateľských lokalitách, napríklad v Afganistane, kde veterné podmienky a prašný terén vychyľujú mušku aj veľmi úspešným ostreľovačom.

exacto projectile_full.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok