Európa si pripomína koniec druhej svetovej vojny

TA3 TASR
8.5.2015 08:35

Pred 70. rokmi sa skončila druhá svetová vojna. 8. máj 1945 znamenal porážku Hitlerovej tretej ríše. Medzi víťazné krajiny sa napokon zaradilo aj Slovensko.

Presuny obyvateľstva

Koniec druhej svetovej vojny v Európe nespôsobil v zdevastovaných krajinách iba vlnu eufórie, ale aj najväčšie presuny obyvateľstva v európskych dejinách. Medzi utečencami boli Židia vracajúci sa z koncentračných táborov či obyvatelia krajín, ktoré po vojne zmenili hranice. Ale boli to aj Nemci, ktorí sa museli z mnohých európskych krajín vysťahovať napriek tomu, že ich komunity v nich existovali niekoľko storočí.

Po májových kapituláciách nacistických vojsk v Nemecku a Československu sa ešte v ten mesiac začal najväčší pohyb obyvateľstva. Boli to najmä ľudia, ktorí boli v Nemecku na nútených prácach, ako aj väzni z oslobodených koncentračných táborov. Tento pohyb trval až do júna, napísal Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.

Tábory vysídlencov

Najproblematickejší bol návrat Židov. Mnohí z nich po návrate domov zisťovali, že sú nevítaní. Ich domy boli často obsadené novými obyvateľmi, ktorí majetok odmietali vrátiť pôvodným majiteľom. Po pogromoch na Slovensku a v Poľsku odišlo viac ako 100.000 Židov do západných okupačných zón v Nemecku a Rakúsku, napísal Bernard Wasserstein, profesor moderných dejín na univerzite v americkom Chicagu pre britský spravodajský portál BBC.

Veľa Židov sa rozhodlo Európu opustiť a vydali sa do Severnej Ameriky a najmä do Palestíny, napísal portál Holocaust Encyclopedia patriaci pod americké Pamätné múzeum holokaustu. Palestína bola v tom čase pod britskou správou a vláda vydávala iba málo povolení na vstup. Mnohí Židia preto na niekoľko rokov uviazli v tzv. táboroch pre vysídlencov. Veľa z nich bolo na Cypre a svojou štruktúrou pripomínali Židom koncentračné tábory.

Viac nám povedal historik Jozef Bystrický

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok