Pri paľbe zo Sýrie na Golanské výšiny sa zranili dvaja vojaci OSN

ČTK
4.5.2015 13:13

Mínometná paľba smerovala z vojnou zmietanej Sýrie. Aj preto sa na Golanských výšinách zvýšilo napätie. Streľba zasiahla časť, ktorú okupuje Izrael.

Pri paľbe zo Sýrie na Golanské výšiny sa zranili dvaja vojaci OSN
SITA/AP

Strely na strane izraelskej okupácie

Pri mínometnej paľbe, ktorá zasiahla Golanské výšiny a smerovala zo Sýrie, utrpeli zranenia dvaja príslušníci mierových jednotiek OSN. S odvolaním sa na izraelskú armádu o tom informujú zahraničné agentúry. Strely dopadli na tú časť Golanských výšin, ktorú okupuje Izrael, neďaleko základne OSN.

Zranených previezli do izraelskej nemocnice, podrobnosti o ich zdravotnom stave ale nie sú známe. Podľa izraelskej armády bola paľba dôsledkom prelievania bojov v susednej Sýrii na územie židovského štátu.

Napätie pre vojnu v Sýrii

Izrael okupuje 1200 štvorcových kilometrov sýrskych Golanských výšin od vojny v roku 1967. Židovský štát územie anektoval, ale medzinárodné spoločenstvo tento krok neuznalo. Sýria kontroluje na Golanských výšinách asi 510 kilometrov štvorcových.

Medzi časťou kontrolovanou Izraelom a tou, ktorú má pod kontrolou Sýria, je nárazníkové pásmo, ktoré stráži medzinárodná pozorovacia misia OSN. Tvorí ju 800 vojakov z Fidži, Indie, Írska, Nepálu či Holandska. Napätie v oblasti sa zvýšilo v posledných štyroch rokoch v súvislosti s vypuknutím občianskej vojny v Sýrii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok