Nazarbajev v pochybných kazašských voľbách získal takmer všetky hlasy

TA3 TASR
27.4.2015 09:58

V Kazachstane sa nič nemení. Očakávaným víťazom predčasných prezidentských volieb sa stal súčasný prezident Nursultan Nazarbajev. Svoj hlas mu odovzdalo 97,7 percent voličov. Autoritársky líder vládne stredoázijskej republike nepretržite už od roku 1991.

Očakávaným víťazom nedeľných predčasných prezidentských volieb v Kazachstane sa so ziskom 97,7 percenta odovzdaných hlasov stal súčasný prezident Nursultan Nazarbajev. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ústrednej volebnej komisie.

Doterajšie funkčné obdobie
Nazarbajeva (74) malo trvať do roku 2016. Predčasné voľby však majú posilniť jeho pozíciu v súvislosti s hospodárskou krízou a nepopulárnymi krokmi, ako sú hromadné prepúšťania a krátenie miezd.

Skutočného vyzývateľa Nursultan
Nazarbajev po 25 rokoch autoritárskej vlády nemal ani v týchto voľbách, jeho súpermi boli dvaja málo známi politici blízki vládnemu táboru. Spomedzi 9,5 milióna oprávnených voličov si cestu do volebných miestností našlo podľa oficiálnych údajov 95,11 percenta občanov. Priebeh hlasovania monitorovala viac ako tisícka zahraničných pozorovateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok