Kuba vyhlásila Veľký piatok za sviatok po pápežovej návšteve

TASR
31.3.2012 17:44

Kuba rešpektovala výzvu pápeža Benedikta XVI. a vyhlásila budúcotýždňový Veľký piatok za sviatok - prvýkrát od roku 1959, keď sa na ostrove uskutočnila revolúcia. Treba však ešte počkať, či je toto rozhodnutie o zavedení sviatku trvalé.

Kuba vyhlásila Veľký piatok za sviatok po pápežovej návšteve
SITA

Komunistická vláda uviedla v dnešnom oficiálnom vyhlásení, že rozhodnutie urobila pod vplyvom úspechu Benediktovej "nadzmyslovej návštevy" v krajine, ktorá sa skončila v stredu 28. marca. Vo vyhlásení sa uvádzalo, že Rada ministrov - kubánsky najvyšší orgán výkonnej moci - neskôr rozhodne, či bude sviatok trvalý.


Benediktova výzva sa podobala žiadosti jeho predchodcu Jána Pavla II. z roku 1998, aby boli Vianoce znovu vyhlásené na Kube za sviatok. Náboženské sviatky boli zrušené v 60. rokoch minulého storočia po tom, čo sa vďaka revolúcii dostali k moci bratia Fidel a Raúl Castrovci. Išlo o predzvesť marxistickej vlády.
Veľký piatok je súčasťou Veľkonočných sviatkov a v tento deň si katolíci pripomínajú smrť Krista. Nie je však dňom voľna v USA, vo väčšine štátov Európy či dokonca ani v Mexiku, ktoré je najviac katolícke zo všetkých španielsky hovoriacich krajín.


Kuba odstránila zmienky o ateizme zo svojej ústavy v 90. rokoch minulého storočia a zlepšila aj vzťahy s cirkvou. Napriek tomu je na Kube menej než desať percent praktizujúcich katolíkov.
Benedikta vítali počas jeho trojdňovej návštevy na ostrove veľké, ale nie obrovské, davy ľudí. Pápež označil marxizmus ešte pred príchodom na Kubu za zastaraný a svoje kázne aj prejavy okorenil výzvami na väčšiu slobodu i toleranciu, hoci na predných sedadlách sedeli a počúvali vysokopostavení členovia vlády. Pápež sa takisto vyjadril proti 50-ročnému americkému ekonomického embargu voči Kube, ktoré Vatikán už dlho kritizuje.


Kubánci sa vyjadrili, že sa tešia na deň voľna, hoci správe ešte veľmi neveria.
"Som rád, že nemusím pracovať, ale vôbec tomu nerozumiem," povedal 38-ročný muž. "Najprv nám povedia, že musíme pracovať ešte tvrdšie, aby sme sa dostali z ekonomickej krízy, a teraz nám dávajú deň voľna. Príde pápež a už nepracujeme? Nerozumiem tomu," dodal.


"Je lepšie to vôbec neanalyzovať. Veci, ktoré sa v mojej krajine dejú, sú na neuverenie. Najprv nám povedia, že cirkev je škodlivá, teraz tvrdia, že je dobrá, a dostaneme deň pracovného voľna. Ale nech je to už akokoľvek, tento piatok nebudem pracovať!" povedala 51-ročná úradníčka, ktorá podľa svojich slov nie je veriaca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok