Úrady práce evidujú tisíce žiadostí o preplatenie rekvalifikačných kurzov

TASR
6.4.2015 10:46

Úrady práce na Slovensku evidujú 3846 žiadostí od nezamestnaných ľudí na preplatenie rekvalifikačných kurzov v rámci projektu RE-PAS.

Úrady práce evidujú tisíce žiadostí o preplatenie rekvalifikačných kurzov
SITA

Chcú dať ľuďom šancu

Slovenské úrady práce evidujú 3846 žiadostí od nezamestnaných ľudí, ktorí chcú preplatiť rekvalifikačné kurzy v rámci projektu RE-PAS. "Na všetkých 46 úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny boli podané požiadavky v celkovej žiadanej výške 1 605 856,48 eur," vyčíslila Veronika Černá z Kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Príspevky na preplácanie kurzov úrady práce uchádzačom o zamestnanie poskytujú od 20. októbra minulého roka. Cieľom projektu je dať nezamestnaným ľuďom šancu zmeniť rekvalifikáciu a nájsť tak lepšie uplatnenie na trhu práce.

Ako uvádza ústredie práce, nezamestnaní majú najväčší záujem o kurzy opatrovania, zvárania, strážnej bezpečnostnej služby, obsluhy motorových vozíkov, jazykové kurzy, kozmetické služby, počítačové kurzy, či o kurzy zamerané na obsluhu CNC strojov a získanie vodičského oprávnenia.

Najviac záujemcov je v Lučenci

Najviac žiadostí na preplatenie kurzov pritom evidujú úrady práce v Lučenci, Spišskej Novej Vsi, Trebišove, Prešove, Bratislave, Prievidzi, Košiciach, Pezinku, Humennom, Komárne, Vranove nad Topľou, Starej Ľubovni a Nových Zámkoch.

Na poskytovanie príspevkov na rekvalifikáciu je v súčasnosti vyčlenených 5 miliónov eur. "Očakáva sa, že do pilotného projektu bude zaradených približne 10 000 uchádzačov o zamestnanie, respektíve znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie," doplnila Černá s tým, že v rámci projektu sú zapojené úrady práce mimo Bratislavského samosprávneho kraja.

"Analogicky, ako sa poskytuje príspevok na rekvalifikáciu v rámci národného projektu Vybrané aktívne opatrenia na trhu práce v rámci Slovenska bez BSK, boli na úradoch práce v Bratislave, Pezinku a Malackách vyčlenené finančné prostriedky zo zdrojov štátneho rozpočtu vo výške 225 000 eur na realizáciu pilotných projektov," dodala Černá.

Je nutné splniť podmienky

Občan, ktorý si chce zmeniť svoje profesijné zameranie v rámci projektu RE-PAS, si musí v prvom rade nájsť poskytovateľa rekvalifikácie a následne podať žiadosť na úrad práce, kde je evidovaný. Ten mu ju musí schváliť a uzatvoriť s nezamestnaným dohodu o úhrade príspevku na rekvalifikáciu.

Nárok na preplatenie kurzov budú mať občania evidovaní na úrade práce vtedy, ak nebudú počas rekvalifikácie vyradení z evidencie a úspešne kurz ukončia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok