Tri bombové výbuchy v Thajsku zabili najmenej 9 ľudí

TA3, TASR
31.3.2012 15:43

Bomby boli umiestnené na motorkách a v aute a explodovali v niekoľkominútovom odstupe medzi poludním a 12.30 h v obchodnom centre mesta Yala.

Tri bombové výbuchy v Thajsku zabili najmenej 9 ľudí
SITA

Guvernér provincie Detrat Simrisi v thajskej televízii povedal, že mnohých zo zranených zasiahla práve tretia bomba, umiestnená v aute. Deväť ľudí zomrelo a 23 muselo zostať v nemocnici, zničená bola tiež desiatka domov.


"Bomby mali za cieľ poškodiť mierové snahy," informoval armádny plukovník Parinya Chaydilok.


Pri separátnom útoku v susednej provincii Pattani zranila bomba pri výbuchu v obchode s potravinami okolo 14. hodiny policajta. Utrpel iba ľahké zranenie. Oznámili oficiálne zdroje.


Pri požiari, ktorý dnes večer vypukol v hoteli Lee Gardens Plaza v Hat Yai, 160 kilometrov od mesta Yala, zahynuli štyria ľudia a vyše 100 ich bolo zranených. Zväčša sa nadýchali dymu. Úrady dementovali pôvodnú informáciu, že požiar spôsobila bomba, údajne vybuchol plyn unikajúci z potrubia.


Vyše 5000 ľudí bolo zabitých a tisíce zranených od roku 2004, kedy sa začalo povstanie za odtrhnutie troch najjužnejších provincií Thajska - Pattani, Narahiwat a Yala. Povstalci bojujú za nezávislosť trojice moslimských provincií, zatiaľ čo zvyšok Thajska je prevažne budhistický. Región bol až do anexie Thajskom v roku 1909 nezávislým moslimským sultanátom.

Témy: bomba Thajsko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok