Cez Česko prechádza konvoj americkej armády

TASR TA3
29.3.2015 12:59

Vozidlá amerického konvoja po pol jedenástej predpoludním prekročili hranice Českej republiky. Tri kolóny prešli cez priechod v Náchodě, Bohumíne a napokon aj v Harrachove.

Cez Česko prechádza konvoj americkej armády
ČTK SITA/AP

Prišli skôr ako plánovali

Príchod vojakov do Náchodu bol podľa Noviniek.cz nečakaný, podľa harmonogramu tam totiž túto časť kolóny očakávali až po 11.00 h. Územie Českej republiky nakoniec prekročili ako prví.

"Sme radi, že sú tu. Sme súčasťou NATO, tak je to logické, že budú používať naše cesty," povedal jeden z priaznivcov amerického konvoja v Náchode, ktorý spoločne s ďalšími motorkármi plánuje tento konvoj sprevádzať na jeho dnešnej púti.

Na mieste sa nachádzali aj odporcovia konvoja a čakanie amerických vojakov sa nezaobišlo bez slovných potýčok. Celú situáciu upokojoval špeciálny tím pre riešenie konfliktov. Druhá časť armádnej kolóny prekročila hraničný priechod pri meste Bohumín o 10.40 h, americkí vojaci smerujú do Vyškova, kde prenocujú. Tretia časť konvoja prejde priechodom mesta Harrachov, jej príchod sa však očakáva s meškaním.

Dragúnska jazda

Českou republikou bude do stredy prechádzať kolóna s približne 500 americkými vojakmi. Sprievod tvorí 115 vozidiel, sú to najmä obrnené transportéry typu Stryker s hmotnosťou 18 ton a terénne autá typu Humvee.

Armádne vozidlá USA s vojakmi sa vydali minulú nedeľu v rámci akcie Dragoon Ride (Dragúnska jazda) z Estónska na cestu dlhú takmer 2000 kilometrov, ktorá smeruje na základňu v nemeckom meste Vilseck.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok