Fico podporí prípadné zmiernenie trestov za užívanie marihuany

TASR
31.3.2012 14:41

Predseda Smeru-SD Robert Fico nebude mať námietky proti zmierneniu trestov za užívanie marihuany, ak s takýmto návrhom v budúcnosti v rámci reformy trestného práva príde budúci minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Fico podporí prípadné zmiernenie trestov za užívanie marihuany
SITA

Na prednáške so študentmi Vysokej školy ekonómie a manažmentu verejnej správy sa vrátil k svojej myšlienke, že hoci by marihuanu nelegalizoval, sankcie by radšej posunul do priestupkovej roviny.

Existujúce ustanovenia Trestného zákona, podľa ktorých hrozí za tri marihuanové cigarety trojročné a za desať dávok až päťročné väzenie, považuje za drakonické, nezmyselné a navyše aj nefunkčné. "Mladým ľuďom hrozia trojročné tresty, päťročné tresty. Aj tak všetci hulia, fajčia marihuanu, tak na čo to je dobré?" položil si otázku a poznamenal, že pre takúto nerozvážnosť z mladosti má množstvo ľudí po celý život poznačený svoj odpis z registra trestov. "Nefunguje to. A ak niečo nefunguje, tak s tým niečo robme, skúsme nájsť inú formu potrestania mladého človeka," povedal.

Slovenská verejnosť podľa Fica volá po prísnych trestoch, on si však myslí, že tieto nie vždy splnia svoj cieľ. Nazdáva sa, že vysoké tresty naopak dostali Slovensko do situácie, kedy množstvo ľudí musí čakať na výkon trestu v poradovníku lebo vo väzniciach pre nich nie je miesto a ak sa právny stav nezmení, situácia bude z hľadiska naplnenosti väzení neudržateľná. Od nového ministra spravodlivosti budúci predseda vlády očakáva, že vízia fungovania súdnictva sa nebude opierať o sprísňovanie trestov, posielanie ľudí do preplnených väzníc prípadne výstavbu ďalších nápravných zariadení. "Toto je cesta, ktorú ja odmietam. Očakávam, že prídete s cestou takej reformy trestného práva, ktorá bude dekriminalizovať a depenalizovať," reprodukoval Fico svoje slová Borcovi.

Fico zdôraznil, že si neželá, aby reforma dopadla ako Trestný zákon z roka 2005, v ktorom pribudlo množstvo nových skutkových podstát trestných činov a sprísnili sa sankcie. "Ak v rámci tejto reformy by prišiel nový minister s návrhmi na odstránenie týchto prísnych trestov za osobnú spotrebu marihuany, nemám nič proti tomu. Ale som principiálne proti legalizácii marihuany lebo sa domnievam, že marihuana niekedy vedie k užívaniu tvrdých drog," podčiarkol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok