Vedci zrekonštruovali mamutiu DNA, otvorili cestu k jeho oživeniu

TA3
28.3.2015 09:59

Vedcom z Harvardovej univerzity sa úspešne podarilo vložiť gény z mamuta do genómu slona. Výsledkom môže byť znovuoživenie tohto živočícha, ktorý vyhynul pred tisíckami rokov.

Vedci zrekonštruovali mamutiu DNA, otvorili cestu k jeho oživeniu
ČTK/FLPA/Mark Newman

Posledný zahynul na arktickom ostrove

Mamuty začali miznúť z pevniny pred 20-tisíc rokmi. Veľké cicavce z doby ľadovej sú príbuzné so slonmi indickými. Mali podobnú veľkosť a aj ich stoličky naznačujú druhovú blizkosť. Mamuty žili na severnej pologuli a nález ich pozostatkov nie je ničím zvláštnym ani na našom území.

Posledný mamut zrejme žil na Wranglerovom ostrove v Severnom ľadovom oceáne asi pred 3300 rokmi. Keďže mamuty dožívali v mrazivých častiach sveta, ich mŕtve telá sa niekedy dochovali v pozoruhodne dobrom stave. Permafrost ich ako veľká mraznička chránil pred predátormi a aj úplným rozkladom.

Britain_Russia_Woolly_Mammoth-bfc52a9906344d75bb5cd65c760010bc.JPEG

Asi mesačné malé mamutie mláďa pomenované Ľuba je najzachovalejším exemplárom tohto druhu, ktoré sa kedy našlo. Ljubu našli na Sibíri v roku 2007 a zomrela pred 42-tisíc rokmi. (AP Photo/Matt Dunham)

Najprv bude otužilý slon

Genetici študovali mamutiu DNA, ktorú získali z dlhodobo zamrznutej arktickej pôdy a dosiahli veľké pokroky. Vedúci výskumného tímu George Church zhrnul doterajšie výsledky lakonicky: "Teraz máme fungujúcu sloniu bunku s mamuťou DNA v nej. Ešte sme to nepublikovali vo vedeckom časopise, pretože plánujeme urobiť veľa práce." Výsledkom ich výskumu však môže byť aj znovuoživenie živočícha, ktorý vyhynul pred tisíckami rokov.

Vloženie genetickej informácie do slona indického ho môže urobiť viac otužilého. "Uprednostňujeme gény, ktoré súvisia s odolnosťou voči chladu, to zahŕňa ochlpenie, veľkosť uší, podkožný tuk a zvlášť hemoglobín,“ popísal priority Church. Hemoglobín je krvné farbivo, ktoré na seba dokáže naviazať kyslík.

Výsledok experimentu ako z Jurského parku je hybridný slon, ktorý by mal podľa Churcha „tie najlepšie vlastnosti moderných slonov a najlepšie vlastnosti mamutov."

Russia_Baby_Mammoth-ba9444ed66974748a0b241f5650e0f8d.JPEG

Mamutie mláďa Juka našli tiež v sibirskom permafroste vo veľmi dobrom stave. (AP Photo/Ivan Sekretarev)

Oživovať, či chrániť ohrozené druhy?

Nie všetci sú nadšení takouto genetickou manipuláciou ani možnosťou vytvorenia živého mamuta. Profesor Alex Greenwood pre britský The Telegraph poukázal aj na odvrátenú stránku. „Prečo znovu oživiť vyhynuté zviera, keď nedokážeme uchrániť od vyhynutia druhy, ktoré ešte žijú. Aké je posolstvo? Že môžeme byť tak nezodpovední k životnému prostrediu, ako sa nám zachce? Potom si jednoducho čokoľvek naklonujeme späť?" vyjadril sa.

Zároveň poukázal na to, že je lepšie použiť peniaze na pomoc ohrozeným druhom, ktoré ešte žijú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok