Daňové licencie sa nezrušia, SaS s návrhom neuspela

TA3
25.3.2015 11:32

Daňové licencie sa na Slovensku nezrušia. Opoziční poslanci zo strany SaS totiž neuspeli s takýmto návrhom v parlamente. Plénum Národnej rady neposunulo pri hlasovaní ich návrh novely zákona o dani z príjmov do druhého čítania.

Daňové licencie sa nezrušia, SaS s návrhom neuspela
SITA

Podľa SaS majú likvidačný potenciál

V súčasnosti platný zákon o dani z príjmov upravuje daňové licencie právnických osôb v rozpätí od 480 eur do 2880 eur ročne. Podľa poslancov z SaS má však toto súčasné nastavenie daňových licencií likvidačný potenciál na množstvo malých firiem, ktoré sú v strate z celkom objektívnych dôvodov a na druhej strane podvodníkov sa veľmi nedotkne, pretože tí disponujú dostatočnými ušetrenými zdrojmi na úhradu licencií.

Predkladatelia sú tiež presvedčení, že súčasný plošný charakter daňových licencií iba minimálne postihuje daňových podvodníkov a bude likvidovať tých, ktorí sa z objektívnych príčin ocitnú v strate, alebo tých, pre ktorých je firma iba občasným a nepravidelným vedľajším zdrojom príjmu a v danom roku jednoducho vykáže stratu. "Tvorcovia daňových licencií zjavne nemali ambíciu využiť legislatívne možnosti nastavenia daňových licencií tak, aby postihli spoločnosti, ktoré sa dlhodobo a plánovite vyhýbajú daňovým povinnostiam, ale zvolili cestu 'hrubej sily' voči všetkým," skonštatovali poslanci.

Neprešla ani úprava zákona o DPH

Poslanci za SaS považujú súčasné nastavenie daňových licencií za zlé a navrhovali ich zrušenie. Veria, že následne by sa v legislatívnom procese podarilo nájsť riešenie, ktoré by zásadne obmedzilo daňové úniky, ale súčasne nepostihlo nespravodlivo a neefektívne veľkú časť tých, ktorí sú v strate objektívne.

Zároveň pri hlasovaní neprešiel do druhého čítania ani návrh poslankyne SaS Jany Kiššovej na úpravu zákona o dani z pridanej hodnoty. Ním chcela zaviesť do praxe napríklad inštitút výpisu z kontrolného výkazu či rozšíriť okruh exekučných titulov o výpis z kontrolného výkazu, čím by sa podľa nej zaručila expresná exekvovateľnosť nesplatených pohľadávok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok