V Žiline končia ďalšie desiatky sestier, situáciu začal riešiť minister

TA3 TASR
23.3.2015 11:43

Napätú situáciu v žilinskej nemocnici musel riešiť minister zdravotníctva. Ešte pred jeho príchodom do nemocnice, podalo výpovede ďalších 39 sestier.

K situácii sa vyjadrím do konca týždňa

"Informácie, ktoré som dostal, boli protichodné, preto by som poprosil o trpezlivosť. Najbližšie dni určite dám výstup z toho, čo plánujem realizovať v tejto nemocnici. Ako iste dobre viete, k dnešnému dňu dalo celkovo 64 sestier výpovede. Takže, musím zistiť, kde je problém a tento týždeň dám určite výslednú informáciu ohľadom žilinskej nemocnice," povedal minister.

Predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká po rokovaní informovala, že ministrovi zdravotníctva objasnili situáciu vo fakultnej nemocnici v Žiline a povedali mu svoje argumenty.

"Pán minister nám objasnil jeho argumenty a vyžiadal si čas na riešenie tejto situácie. Poprosili sme ho aspoň o splnenie jedného bodu našich požiadaviek – odvolanie námestníčky pre ošetrovateľskú starostlivosť Margity Porubčanskej, aby to spĺňalo náznak dialógu. Ale, aby som to povedala korektne, pán minister si vyžiadal priestor," uviedla s tým, že odvolanie námestníčky by zastabilizovalo situáciu, pretože by mohli prísť ďalšie výpovede.

Pacient je prvoradý

Podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia v Žiline Petra Blaška je posun minimálne v tom, že sa minister zdravotníctva oboznámil so situáciou. "Z hľadiska lekárov sa stav zatiaľ nemení, trinásť výpovedí ostáva naďalej v platnosti. Ale s tým, že ministrovi boli načrtnuté isté riešenia, ktoré by situácii na internom oddelení mohli pomôcť," povedal Blaško.

"Spomínali sme možnosť navýšenia lôžkového fondu, istý počet postelí, ktorý by znížil obložnosť zo 100 percent na epidemiologicko-hygienicky únosných 90 percent. Pán minister zopakoval, že počet lôžok interných na Žilinský kraj je zatiaľ dostatočný. Ale nie je vylúčené prehodnotenie. A dohodli sme sa korektne, že mu to dáme na papier, aby sa vedel zorientovať a že najneskôr do konca týždňa k tomu vydá stanovisko," doplnil.

Minister zdravotníctva zdôraznil, že niekoľko dní potrebuje na zistenie skutočnosti. "Nie, aby som získal čas. Ale, aby som si niektoré veci preveril. Aby to rozhodnutie bolo správne a optimálne pre všetkých pracovníkov, lebo nám ide hlavne o to. A som rád, že je v tejto nemocnici stále zachovaná zdravotná starostlivosť pre pacientov v plnej miere. A verím, že do budúcna bude takisto, lebo pacient je prvoradý," uzatvoril Čislák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok