Kráľ Henrik či zlatá rozprávka. Svet reaguje na triumf Švédov

TA3 TASR SITA
22.5.2017 10:15

Hokejisti Švédska sa po štyroch rokoch stali majstrami sveta. Pod vedením trénera Rikarda Grönborga ovládli 81. svetový šampionát v Nemecku a Francúzsku, keď vo finále v kolínskej Lanxess Arene zdolali výber Kanady 2:1 po samostatných nájazdoch. Na ich víťazstvo zareagovali viaceré svetové médiá.

Kráľ Henrik či zlatá rozprávka. Svet reaguje na triumf Švédov
SITA/AP

Ohlasy internetových médií na triumf Švédska na majstrovstvách sveta v hokeji 2017 v nemeckom Kolíne nad Rýnom po finálovom víťazstve nad Kanadou 2:1 po samostatných nájazdoch:

Dagens Nyheter (Švéd.): "Tri korunky majú desiate zlato! Penaltová finálová dráma s výsledkom 2:1 sa skončila tesne pred polnocou."

Expressen (Švéd.): "Švédsko je zlaté po nájazdovej dráme. Jej hrdinom bol Henrik Lundqvist, ktorý si poradili so všetkými kanadskými pokusmi. Tie švédske premenili Nicklas Bäckström a Oliver Ekman-Larsson."

Aftonbladet (Švéd.): "Henrik Lundqvist v nájazdoch vychytal zlato pre Švédsko. Lundqvist - kráľ Kolína. Švédsko v klasickom thrilleri zdolalo Kanadu a je novým majstrom sveta."

TSN (Kan.): "Kanada po dvoch rokoch padla vo finále, titul pre Švédsko. Švédi prekazili Kanaďanom prvý zlatý hetrik na majstrovstvách sveta od českých triumfov v rokoch 1999 - 2001. Od zavedenia systému play-off v roku 1992 Švédsko zdolalo Kanadu vo finále majstrovstiev sveta zo štyroch pokusov po prvý raz."

Ottawa Sun (Kan.): "Kanada prehrala vo finále majstrovstiev sveta so Švédskom, ktoré tak berie zlato. V nájazdoch boli úspešní Nicklas Bäckström a Oliver Ekman-Larsson."

Hockey Canada (Kan.): "Hetrik nebol Kanade dopriaty! Ryan O´Reilly síce po šiesty raz na šampionáte skóroval a Calvin Pickard pochytal 40 striel, ale kanadskí hráči nevedeli premeniť ani jeden nájazd. Tri tituly v rade ako v rokoch 1950 - 1952 sa napokon nekonali. Henrik Lundqvist zastavil pokusy Nathana MacKinnona, Braydena Pointa, Ryana O’Reillyho, ako aj Mitcha Marnera. Napokon je z toho 14. striebro a celkovo 49. medaila z majstrovstiev sveta."

iihf.com: "Tri korunky zo zlata. Napätie, nervozita, opatrná hra a len dva góly v riadnom hracom čase. Potom 20-minútové predĺženie a záver penaltovej drámy pre Švédsko. V nájazdoch to zariadili Nicklas Bäckström a Oliver Ekman-Larsson, Henrik Lundqvist si poradil so všetkými štyrmi kanadskými pokusmi. Švédi prehrali s Kanaďanmi vo finále v rokoch 1997, 2003 aj 2004, na štvrtý pokus im to vyšlo."

AP (USA): "Švédsko sa stalo víťazom majstrovstiev sveta po tom, čo v nedeľňajšom finále zdolalo dvojnásobného obhajcu titulu Kanadu 2:1 po samostatných nájazdoch. V rozstrele brankár Henrik Lundqvist zastavil všetky štyri strely. Švédi získali prvý titul do roku 2013."

Sport1.de (Nem.): "Švédi sú majstri sveta po penaltovej dráme. "Javorové listy" nevyužili možnosť na zlatý hetrik. Švédsky úspešný revanš za prehru 0:3 vo finále zimnej olympiády v Soči."

dpa (Nem.): "Švédi ukončili kanadskú nadvládu vo svetovom hokeji. V dramatickom finále vyhrali 2:1 po nájazdoch a vybojovali jubilejný desiaty titul majstra sveta."

Sport-Express (Rus.): "Švédsko lepšie v nájazdoch ako Kanada a je majstrom sveta. Nájazdová dráma rozhodla o titule prvýkrát za 23 rokov. Teraz rozhodol o zlate pre Švédov Nicklas Bäckström, vtedy pre Kanadu Luc Robitaille."

iDnes.cz (ČR): "Švédi sú po štyroch rokoch majstrami sveta. Nájazdy rozhodol Bäckström. Kanada tak nedosiahla na zlatý hetrik po historicky najdlhšom finále na svetových šampionátoch."

isport.cz (ČR): "Lundqvist vychytal nájazdy a zavŕšil zlatú rozprávku."

sport.cz (ČR): "Švédi zosadili Kanadu z hokejového trónu. Finále rozhodli v nájazdoch."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok