Tohtoročné babie leto prekonalo teplotné rekordy

SITA
8.10.2011 12:05

Teplejšie ako v Dolných Plachtinciach, kde v prvý októbrový deň namerali 29,2 °C, bolo v minulosti na Slovensku v októbri iba raz. Bolo to 5. októbra 1935.

Tohtoročné babie leto prekonalo teplotné rekordy

Tohtoročné babie leto, ktoré si Slováci vychutnávali až do prvého októbrového týždňa, prekonalo viaceré rekordy. Obdobie suchého, málo veterného, slnečného a cez deň príjemne teplého počasia, ktoré sa u nás môže vyskytnúť od tretej dekády septembra do konca októbra, sa podľa meteorológov okrem iného vyznačuje veľkým rozdielom medzi maximálnou a minimálnou dennou teplotou vzduchu, teda tzv. teplotnou amplitúdou. "Už v predposlednom septembrovom týždni dosiahla hodnota dennej amplitúdy teploty vzduchu na niektorých meteorologických staniciach viac ako 20 °C," uvádza sa v správe, ktorú vypracovali Pavol Faško a Pavel Matejovič zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Meteorológovia namerali, že napríklad v Dolných Plachtinciach na juhu stredného Slovenska 1. októbra vystúpila teplota vzduchu z ranného minima 7,9 °C na popoludňajšie maximum 29,2 °C. Dolné Plachtince sa však do análov slovenských rekordov počasia zapíšu hneď dvakrát. Hodnota 29,2 °C je totiž pre mesiac október druhá najvyššia teplota na Slovensku v celej histórii meteorologických pozorovaní u nás, ktorá siaha do druhej polovice 19. storočia. "Teplejšie ako v Dolných Plachtinciach bolo v minulosti na Slovensku v októbri iba raz. Bolo to 5. októbra 1935, kedy v Hurbanove namerali o jednu desatinu °C viac," vysvetľujú odborníci zo SHMÚ.

Rekord padol aj v Dudinciach - 1. októbra tu bola pozorovaná najvyššia denná amplitúda teploty vzduchu pre mesiac október v tejto lokalite aspoň od roku 1977. "Jej interval dosiahol hodnotu 23,9 °C, pričom z 5,1 °C sa oteplilo na 29,0 °C. Tým bola prekonaná hodnota doterajšieho rekordu tejto charakteristiky teploty vzduchu na tejto meteorologickej stanici v tomto mesiaci z 2.10.1986. Vtedy tam denná amplitúda teploty vzduchu dosiahla 23,1 °C," dodávajú meteorológovia.

Najaktuálnejšia séria dní s mimoriadnymi až rekordne vysokými hodnotami maximálnej dennej teploty vzduchu trvala na Slovensku od 26. septembra do 6. októbra. Podľa SHMÚ zaujímavé sú hlavne vysoké počty rekordov tejto charakteristiky uvádzaného obdobia v južnej polovici stredného Slovenska. Napríklad do 5. októbra bolo v Boľkovciach takýchto dní až šesť, v Lome nad Rimavicou a v Rimavskej Sobote štyri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok