Český prezident V. Klaus pokračuje v ťažení proti euru

tasr
8.10.2011 11:48

Český prezident Václav Klaus na summite Vyšehradskej štvorky (V4) v Budapešti v piatok (7.10.) vyhlásil, že vytvorenie eura bolo znásilnením ekonomických zákonitostí a nešťastným politickým krokom, ktorého dôsledky sa prejavujú v problémoch dnešnej eurozóny.

Český prezident V. Klaus pokračuje v ťažení proti euru

Podľa Klausa bolo vytvorenie jednotnej meny nerešpektovaním rozdielnej situácie členských krajín. Pred desiatimi rokmi to bolo nešťastné víťazstvo politiky nad ekonomikou.


Český prezident je dlhodobým kritikom spoločnej meny. Pred vyše dvoma týždňami v New Yorku, kde viedol českú delegáciu na otvorení tohtoročného zasadania OSN, povedal, že pokiaľ Grécko zostane v eurozóne, Európa zažije dlhodobú hospodársku stagnáciu. "Nemyslím si, že pre Grécko existuje riešenie vo vnútri eurozóny... Takže bude trvalá improvizácia, trvalé rozpočtové transfery z jednej strany Európy na druhú". Dodal, že pre Grécko v eurozóne a s eurom ako menou neexistuje riešenie.


Klaus koncom augusta vyhlásil, že pre Česko chce dosiahnuť trvalú výnimku, aby nemuselo zaviesť euro. Malo by sa pripojiť k Veľkej Británii, Dánsku a Švédsku, ktoré ju už dosiahli. Vtedy na stretnutí s českými veľvyslancami povedal, že sa problematika eura chybne spája len s Gréckom. Podľa neho prijatie Grécka do eurozóny nevyvolali samotní Gréci. Ťažkosti spôsobili tí, ktorí Grékov do eurozóny vtiahli a ktorí do nej Grécko prijali. V tomto zmysle neodškriepiteľne padá zodpovednosť aj na krajiny eurozóny a Európskej únie vôbec. Informoval o tom český denník E15.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok