Indonézsky parlament poslúchol protestujúce davy

TASR
31.3.2012 08:11

Dolná komora indonézskeho parlamentu dnes odhlasovala, že vláda môže zvýšiť cenu za pohonné hmoty len za prísnych a vopred stanovených podmienok.

Indonézsky parlament poslúchol protestujúce davy
SITA

Zákonodarcovia svojim hlasovaním zamietli návrh vlády, ktorý by znamenal zvýšenie ceny za palivá už od 1. apríla.


K dôležitému hlasovaniu došlo len niekoľko hodín po tom, ako polícia v Jakarte slzným plynom a vodnými delami rozohnala demonštráciu proti vládnemu návrhu na obmedzenie dotácie na pohonné látky, čo by znamenalo ich okamžité zdraženie.


Polícia zakročila proti demonštrantom, ktorí prekonali železnú bránu chrániacu komplex s budovou Snemovne reprezentantov v Jakarte.


Z najnovšieho hlasovania poslancov podľa agentúry DPA vyplýva, že vláda bude môcť zvýšiť ceny za palivá len ak cena za indonézsku ropu na komoditných trhoch vzrastie za obdobie šiestich mesiacov o 15 percent oproti očakávanej cene 105 dolárov za barel.


"Môžeme potvrdiť, že sa ceny za pohonné látky sa od 1. apríla nezvýšia," konštatoval po hlasovaní podpredseda indonézskej Snemovne reprezentantov Taufik Kurniawan.


Indonézia bola členom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) z ktorej vystúpila v roku 2008 po tom, čo sa stala čistým importérom suroviny.


Vláda chcela zvýšiť cenu za pohonné látky približne o tretinu, čím chcela zmierniť nápor na štátny rozpočet.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok