Rumunský expremiér dostal podmienečný trest tri roky väzenia

TASR
31.3.2012 08:03

Rumunský najvyšší súd udelil v piatok bývalému premiérovi Adrianovi Nastasemu a jeho manželke podmienečné tresty odňatia slobody na tri roky v korupčnom prípade.

Rumunský expremiér dostal podmienečný trest tri roky väzenia
SITA

Nastaseho odsúdili za vydieranie, ale zbavili ho obvinenia z prijímania úplatkov. Išlo o prípad, ktorý sa stal pred mnohými rokmi. Jeho manželku Danu odsúdili za falšovanie dokladov na colnom úrade.


Verdikt sa týka už tretieho korupčného prípadu proti Nastasemu, ktorý bol premiérom v rokoch 2000-2004. V januári dostal dva roky väzenia za protizákonné získavanie peňazí na neúspešnú prezidentskú kampaň, no proti rozsudku sa odvolal.


Nastase trvá na tom, že súdne prípady proti nemu sú politicky motivované. Jeho právnik uviedol, že sa odvolá aj proti najnovšiemu rozsudku.


Mimovládna organizácia Transparency International so sídlom v nemeckom Berlíne označila Rumunsko za jednu z najskorupmovanejších krajín v Európskej únii. Rumunsko sa nachádza pod tlakom EÚ, aby tvrdo zasahovalo proti korupcii. Balkánsky štát vstúpil do EÚ v roku 2007.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok