Prezident Schmitt neodstúpi, obvinenie z plagiátorstva odmieta

TASR, TA3
30.3.2012 20:37

Maďarský prezident Pál Schmitt, ktorému vo štvrtok odňala univerzita titul kvôli plagiátorstvu, dnes večer v maďarskej verejnoprávnej televízii vyhlásil, že neodstúpi zo svojej funkcie.

"Trvám na svojej pravde, dizertačnú prácu som urobil poctivo," tvrdil Schmitt. Dodal, že sa nebude súdiť, ale bude argumentovať.

Vyjadril ďalej radosť z toho, že v Maďarsku sa neuplatňuje dvojaký meter a že zákony platia pre každého rovnako. Zdôraznil, že svedomie má čisté a prácu písal podľa svojich najlepších schopností. Ako poznamenal, nie je súvislosť medzi jeho dizertačnou prácou a prezidentskou funkciou.

Prezident kritizoval, že senát Semmelweisovej univerzity prijal verdikt o odňatí titulu, ktorý získal pred 20 rokmi, bez toho, že by dostal možnosť obhájiť sa. Poznamenal, že v tom čase reprezentoval Maďarsko na dôležitom summite o jadrovej bezpečnosti v Južnej Kórei a nechápe, prečo nemohol senát počkať na jeho vyjadrenie.

"Nebudem sa s nimi hádať, nech mi zoberú titul," povedal Schmitt. Ako správny športovec sa nevzdáva a vo veku 70 rokov sa pustí do obhájenia titulu PhD. v téme, v ktorej sa cíti doma – šport a ochrana životného prostredia. Pripomenul, že 29 rokov je činný v Medzinárodnom olympijskom výbore a túto oblasť dobre ovláda.

Schmitt konštatoval, že prezident sa nesúdi. "Nebudem sa súdiť, ale použijem argumenty na obhájenie svojej pravdy," dodal maďarský prezident.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok