Weiss je nevinný. Generálna prokuratúra potvrdila oslobodzujúci verdikt

TA3 TASR
16.5.2017 16:24

Generálna prokuratúra SR sa stotožňuje s názorom Okresnej prokuratúry Bratislava I, ktorá oslobodila spod obvinenia v apríli futbalového reprezentanta Vladimíra Weissa mladšieho. Uviedol to námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky.

Weiss je nevinný. Generálna prokuratúra potvrdila oslobodzujúci verdikt
TASR/Michal Svítok

V spise sa nenašiel žiaden dôkaz

Nadriadení prokurátori po preskúmaní vyšetrovacieho spisu a dozorového materiálu zhodne konštatovali zákonnosť meritórneho rozhodnutia. Uvádza sa to v stanovisku GP SR. GP SR mala od prvej polovice apríla k dispozícii vyšetrovací spis futbalového reprezentanta Vladimíra Weissa mladšieho.

"Vo vzťahu k Dávidovi B., ako vodičovi motorového vozidla policajti nevykonali po zastavení vozidla žiadne úkony služobnej činnosti, ani úkony trestného konania a to napriek tomu, že mali od začatia výkonu služobnej činnosti vedomosť od obvineného Vladimíra Weissa o tom, že nebol vodičom vozidla," uvádza sa mimo iného v stanovisku GP SR.

Spis v tejto veci bol rozsiahly, niekoľko sto strán. Vec skúmalo až šesť prokurátorov. V spise sa nenašiel žiaden priamy či nepriamy dôkaz, aby prokuratúra podala obžalobu na Weissa.

Odmietol sa podrobiť dychovej skúške

"Policajti boli povinní zaisťovať a zistiť osobu vodiča motorového vozidla ihneď, na mieste zastavenia vozidla a tiež jej spôsobilosť na vedenie vozidla. Za tým účelom policajti boli povinní zaisťovať aj daktyloskopické, biologické a pachové stopy z relevantných súčastí motorového vozidla. Tieto úkony policajti nevykonali. GP SR na tieto nedostatky v postupe policajtov upozornila, po preskúmaní trestnej veci, služobne nadriadených policajtov na pracovnom rokovaní," uvádza sa mimo iného v stanovisku GP SR.

Futbalový reprezentant Vladimír Weiss mladší bol už právoplatne od 7. apríla Okresnou prokuratúrou Bratislava I oslobodený od obvinenia, že šoféroval pod vplyvom alkoholu. Polícia zastavila Vladimíra Weissa v nedeľu 2. októbra skoro ráno na Rázusovom nábreží. Mal šoférovať luxusné auto, v ktorom sa údajne nachádzalo až desať mladých ľudí.

Slovenský reprezentant sa odmietol podrobiť dychovej skúške aj odberu krvi, čo znamená, že sa na neho pozeralo, akoby mal v krvi jedno promile alkoholu.
Následne polícia reprezentanta v pondelok 3. októbra obvinila a až po viac ako 30 hodinách ho prepustila z cely predbežného zadržania na slobodu.

Podľa vtedajšieho vyjadrenia obhajcu Juraja Kuráňa bolo obvinenie založené len na výpovedi jedného svedka, a to príslušníka polície. Z ďalších výpovedí troch svedkov vyplývalo, že
Weiss motorové vozidlo nešoféroval. To vyšetrovateľ údajne odignoroval. Prípad dozorovala Okresná prokuratúra Bratislava I. Tá aj riešila prípadné podanie obžaloby na súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok