Prezidenti V4 dnes rokujú symbolicky vo Visegráde

TA3, SITA
8.10.2011 09:40

Hlavnými rokovaniami v maďarskom Visegráde vyvrcholí dnes doobeda summit prezidentov štátov Visegrádskej štvorky (V4). Prezidenti krajín V4 - Slovenskej, Českej, Poľskej a hostiteľskej Maďarskej republiky - Ivan Gašparovič, Václav Klaus, Bronislaw Komorowski a Pál Schmitt sa v jubilejný 20. rok vzniku zoskupenia stretli ešte v piatok v Budapešti.

Dnešné doobedňajšie plenárne rokovania v Kráľovskom paláci vo Visegráde sú okrem iného venované výsledkom a významu 20 rokov spolupráce krajín V4. Prezidenti budú diskutovať aj o ďalších témach, ktoré navrhol hostiteľ summitu, prezident Pál Schmitt: V4 na priesečníku makroregiónov – faktory ovplyvňujúce našu prítomnosť a budúcnosť, miesto nášho regiónu vo svete, konkrétne možnosti spolupráce a regionálne projekty, Kľúčové aspekty energetického zásobovania nášho regiónu – bezpečnosť dodávok, energetická efektivita, konkurencieschopnosť, výskum a rozvoj a Občianska spolupráca vo V4 - Medzinárodný visegrádsky fond, úloha a vyhliadky mládežníckeho športu - majstrovstvá Visegrádu pre mládež vo veku 16-18 rokov. O výsledkoch rokovaní budú okolo obeda hlavy štátov informovať na spoločnej tlačovej konferencii.

"Na summite sa predpokladá schválenie slávnostnej deklarácie, ktorá sumarizuje historické pozadie vzniku, hlavné ciele a výsledky 20-ročnej visegrádskej spolupráce a zároveň poukazuje na dôležitosť jej pokračovania vo svetle nových výziev, ktorým sú krajiny regiónu vystavené. Po dvoch dekádach úspešného príbehu krajín nášho regiónu, ktoré prešli cestu od komunistickej totality k rozvoju demokratickej a slobodnej spoločnosti, môžeme konštatovať, že sa naplnili hlavné posolstvá a strategické ciele najmä v oblasti európskej a euroatlantickej integrácie. V4 sa stala symbolom úspešnej stredoeurópskej regionálnej spolupráce. Dnes je etablovanou značkou s pozitívnym kreditom a vplyvom," uviedol v tlačovej správe k summitu hovorca prezidenta SR Marek Trubač.

Prvý deň summitu hlavy štátov predniesli svoje príhovory na pôde budapeštianskej Korvinovej univerzity na konferencii Ekonomický potenciál a vyhliadky Strednej Európy. Navštívili aj Paláca umení - Ludwigovo múzeu, kde si pozreli výstavu East of Eden a zúčastnili sa na galakoncerte.

Visegrádska spolupráca nie je inštitucionalizovaná. V politickej rovine funguje na princípe pravidelného stretávania sa jej predstaviteľov na rôznych úrovniach - od prezidentov a predsedov vlád, cez ministrov zahraničných vecí až po expertné konzultácie. Raz ročne sa koná oficiálny summit premiérov. V období medzi týmito summitmi vykonáva vždy jedna z krajín V4 predsednícku funkciu. V júni 2010 sa skončilo predsedníctvo Maďarska a od 1. júla 2010 do záveru júna tohto roka predsedalo V4 Slovensko. Slovenská republika odovzdala predsedníctvo vo V4 Českej republike. Jedinou pevnou organizačnou štruktúrou V4 je Medzinárodný visegrádsky fond (http://www.visegradfund.eu), ktorý bol založený v roku 2000 s cieľom pomáhať rozvoju kultúrnej spolupráce, vedeckej výmene, výskumu a spolupráci v oblasti školstva, výmene mládeže a rozvoju cezhraničnej spolupráce. Okrem štipendijných programov financuje fond vo väčšine prípadov aktivity mimovládnych subjektov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok