Tymošenkovú budú súdiť pre daňový únik a spreneveru

SITA
30.3.2012 08:35

Ukrajinská prokuratúra vo štvrtok oznámila, že bývalú premiérku Juliju Tymošenkovú čoskoro opäť predvedú pred súd, kde bude čeliť novým obvineniam z daňového úniku a sprenevery verejných prostriedkov.

Tymošenkovú budú súdiť pre daňový únik a spreneveru
SITA

Svetoznáma politička, ktorá si vo väzení odpykáva sedemročný trest za zneužitie právomocí, mala finančné zločiny spáchať v rokoch 1997 a 1998, keď pôsobila na čele spoločnosti Zjednotené energetické systémy Ukrajiny (JeESU). Podľa vyjadrenia prokuratúry sa prvé pojednávanie musí uskutočniť najneskôr do 30 dní. V prípade usvedčenia Tymošenkovej hrozí až 12-ročné väzenie a súd by jej navyše mohol prikázať nahradiť údajné škody vyčíslené na 1,8 milióna eur.

Expremiérkin obhajca Serhij Vlasenko potvrdil, že jeho klientka čelí trestnému stíhaniu v ďalších troch prípadoch vrátane pokusu o spreneveru prostriedkov vo výške 305 miliónov eur. Ukrajinský parlament minulý týždeň podporil závery vyšetrovateľov, podľa ktorých sa Tymošenková dopustila vlastizrady, keď v roku 2009 podpísala nevýhodný kontrakt na dodávky ruského plynu. Rovnakej zmluvy sa týkal aj minuloročný proces, v ktorom ju usvedčili zo zneužitia právomocí a odsúdili na sedem rokov. Tymošenková naďalej všetky obvinenia popiera a označuje sa za obeť politického prenasledovania. Rovnaký názor zastávajú aj predstavitelia Európskej únie, podľa ktorých stíhanie opozičnej političky poškodzuje eurointegračné ambície Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok