Orlicu Aničku tri týždne väznilo zlé počasie

TASR
25.11.2014 17:31

Orlica Anička bola počas letu na zimovisko v Afrike tri týždne uväznená v zlom počasí.

Orlicu Aničku tri týždne väznilo zlé počasie
TASR

„Na cestách do svojho zimoviska je už 68 dní. Meškanie oproti minulému roku zapríčinilo jej zdržanie v Konžskej panve, južne od druhej najväčšej plochy tropického dažďového pralesa na svete. V daždivom počasí asi ťažko niečo ulovila a zrejme bola nútená hladovať. S napätím sme pozorovali vývoj počasia na juhu Konžskej republiky, kde boli nakumulované obrovské plochy mrakov plné vody,“ informoval riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko.)

Internetový link na počasie v tejto oblasti dlho neveštil nič dobré. Podľa ochranárov Anička bola so svojím miniatúrnym solárnym panelom, na ktorý dlho nesvietilo slnko, schovaná v korunách stromov, keď sa k tomu pridalo ešte slabé spojenie so sieťou GSM v oblasti, mohli len vyčkávať a dúfať, že sa jej nič zlé neprihodilo. „Počasie sa konečne umúdrilo a obrovské daždivé mračná sa posunuli západným smerom. Orlici z Liptova sa tak otvoril letový koridor z Konžskej republiky na juh do Zambie, kde už tropické dažde, tak ako v rovníkovej Afrike, nie sú na dennom poriadku,“ dodáva Majko.

Správa TANAP v tejto súvislosti ďakuje všetkým návštevníkom internetovej stránky za trpezlivosť. „Spoločne vyčkávame na aktuálne informácie. Keďže Anička sa už pomaly nachádza v širokej oblasti zimoviska Afriky, budeme sledovať naďalej jej prelety, ktoré už budú súvisieť skôr s dostatkom potravnej ponuky,“ uzavrel Majko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok