PR správa

Pozor, najnižší úrok nemusí znamenať najvýhodnejšiu hypotéku

PR
4.11.2014 14:10

Aktuálna situácia na úverovom trhu prináša zaujímavé úrokové sadzby – už od 1,99% p.a.. Ak uvažujete nad kúpou nehnuteľnosti prostredníctvom hypotekárneho úveru, je na to ten správny čas.

Pozor, najnižší úrok nemusí znamenať najvýhodnejšiu hypotéku
PR

Na prvý pohľad sa môže zdať, že ponuky bánk poskytujúcich hypotekárne úvery a iné úvery zabezpečené nehnuteľnosťou sa líšia len v úrokových sadzbách. Pravidlo „NAJNIŽŠÍ ÚROK = NAJVÝHODNEJŠIA HYPOTÉKA“ však nemusí platiť, hovorí hypotekárny broker Gabriela Polačeková zo spoločnosti Smart Brokers.

S jesennou kampaňou zameranou na hypotekárne úvery a iné úvery prichádzajú postupne všetky banky. Počas takejto kampane sú sadzby o čosi výhodnejšie a navyše, banky ponúkajú svojim potencionálnym klientom aj ďalšie bonusy, ako napríklad odpustený poplatok za spracovanie žiadosti o úver, či bežný účet vedený bez poplatku. Často krát sú ale tieto výhody naviazané na plnenie určitých podmienok, čo do budúcna už výhodou byť nemusí.

V praxi to znamená, že ak chcete získať najlepšiu hypotéku, mali by ste si jednotlivé ponuky z bánk porovnať. Nestačí však porovnať úrokovú sadzbu, treba sa pozrieť aj na výslednú splátku a všetky ďalšie poplatky s hypotékou spojené.  Ľahko tak zistíte, že na prvý pohľad najlacnejšia hypotéka nemusí v konečnom dôsledku zaťažiť vašu peňaženku najmenej.

Existuje možnosť porovnania úverov prostredníctvom hypotekárnych kalkulačiek na internete. No ani v tomto prípade sa úplne presne nedozviete, aké ďalšie podmienky na získanie výslednej úrokovej sadzby musíte v danej banke splniť a ani to, či vám vybraná banka hypotéku napokon schváli.

Riešenie - prejsť si všetky banky osobne a všade sa detailne informovať o konkrétnych možnostiach. Ak to aj dokážete, ľahko sa vám môže stať, že sa v jednotlivých ponukách napokon jednoducho stratíte. Čo teda robiť? Najvhodnejším riešením je nájsť odborníka, ktorý to urobí za vás. Človeka, ktorý má s hypotekárnymi úvermi skúsenosti, porovná vám jednotlivé ponuky bánk, všetko vám podrobne vysvetlí  a zároveň poskytne všetky potrebné informácie. Navyše za jeho služby nezaplatíte ani cent.

Obozretný však treba byť aj pri výbere hypotekárneho špecialistu. Je nepochybne výhodnejšie obrátiť sa na  hypotekárneho brokera spolupracujúceho so všetkými bankami. Potom sa vám nestane, že dostanete ponuku len z 3-5 bánk. Pritom možno práve tá „šiesta“ ponuka bude pre vás tou najvýhodnejšou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok