Ministrami v novej vláde budú aj Glváč a Žiga

SITA
29.3.2012 15:00

Martin Glváč povedie rezort obrany a Peter Žiga sa stane ministrom životného prostredia.

V druhej vláde Roberta Fica získa ministerské kreslo aj Martin Glváč a Peter Žiga. Glváč povedie rezort obrany a Žiga sa stane ministrom životného prostredia, pre agentúru SITA to dnes potvrdil Fico. Smer-SD už avizoval, že navrhne na post ministra spravodlivosti šéfa Slovenskej advokátskej komory Tomáša Borca. Fico tiež v médiách potvrdil, že ministrom financií bude Peter Kažimír, zdravotníctva Zuzana Zvolenská, diplomaciu bude viesť Miroslav Lajčák, školstvo Dušan Čaplovič, kultúru Marek Maďarič a rezortu vnútra bude šéfovať Robert Kaliňák. Potvrdený je aj budúci minister dopravy Ján Počiatek. Ministrom pôdohospodárstva by sa mal stať Stanislav Becík, ktorý už tento rezort viedol ako nominant Ľudovej strany-HZDS. Ján Richter by mal byť ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny a Ján Valko by mal šéfovať rezortu hospodárstva.

Vláda bude mať podľa Fico štyroch podpredsedov, naisto nimi budú Lajčák, Kaliňák a Kažimír. Pozícia podpredsedu vlády pre ľudské práva je stále neobsadená, v prvej Ficovej vláde ju mal Čaplovič. Ak sa bude meniť zákon o ústredných orgánoch štátnej správy, Smer-SD bude zvažovať že tento post zruší a zmení ho na ekonomický podpredsednícky post. Na rozdiel od vlády Ivety Radičovej, v ktorej Ján Figeľ pôsobí ako prvý podpredseda, Ficova nebude podpredsedov rozlišovať. “Toto nebudeme robiť, že prvý z hľadiska významu. Všetci štyria podpredsedovia budú mať rovnaké postavenie vo vláde,“ poznamenal Fico.

V Smere-SD majú na zostavenie vlády čas do piatka, keď zloženie nového kabinetu formálne schváli predsedníctvo strany, ktoré bude rokovať v Banskej Bystrici. Následne mená Fico oznámi prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok