Španielsko dnes ochromil generálny štrajk

TA3, SITA
29.3.2012 18:47

Generálny štrajk zorganizovali dve najväčšie odborárske organizácie. Protestujú tým proti reformám a rozpočtovým škrtom vlády Mariana Rachoja.

Štrajk postihne najmä dopravné služby. Značne obmedzená bude železničná, autobusová aj letecká doprava. Zrušených bolo najmenej 600 letov. Nemocnice budú fungovať v minimálnom režime. Školy a predškolské zariadenia sa na štrajku nezúčastňujú. Odbory zorganizovali na štvrtok večer aj demonštrácie vo väčších mestách.

Štrajk sa odohráva len deň pred predstavením rozpočtu na rok 2012. Vláda musí výrazne znižovať výdavky, aby znížila deficit štátneho rozpočtu. Kabinet už prijal reformu trhu práce, ktorej hlavným cieľom je zníženie nezamestnanosti dosahujúcej až 23 percent a oživenie ekonomiky, ktorá smeruje už k druhej recesii za posledné tri roky. "Štrajk je odpoveďou na drastické reformy," povedal Ignacio Fernandez Toxo, líder odborového zväzu CCOO. Premiér Rajoy obhajoval reformu trhu práce, ktorá firmám uľahčuje prepúšťanie a prijímanie zamestnancov. Povedal, že reforma v konečnom dôsledku vytvorí viac pracovných miest.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok