Kaliňák: Hoci dôkazy občas nestačia, nemožno rezignovať

TA3 TASR
28.4.2017 21:59

Máme za sebou prípady, pri ktorých pre prokuratúru a niekedy i súdy nebola dôkazná situácia dostatočná. Tým si dopredu nikdy nemôžeme byť istí, ale keby sme k tomu pristupovali inak, tak nevyšetríme 60-70 percent prípadov. V súvislosti s obvinením voči poslancovi Národnej rady za ĽSNS Stanislavovi Mizíkovi konštatoval podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák.

Kaliňák: Hoci dôkazy občas nestačia, nemožno rezignovať
SITA/Marko Erd

Teatrálny a neadekvátny?

Mizík od štvrtka čelí obvineniu za trestné činy extrémizmu, konkrétne za prečiny výroby extrémistických materiálov v jednočinnom súbehu s prečinom hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Dôvodom má byť jeho status na sociálnej sieti, v ktorom sa pohoršoval nad niektorými ľuďmi vyznamenanými prezidentom Andrejom Kiskom, pričom poukazoval na ich údajný židovský pôvod.

Zásah voči Stanislavovi Mizíkovi, ktorého polícia prekvapila počas rokovania výboru NR SR pre školstvo, niektorí opoziční poslanci označili za teatrálny a neadekvátny. ĽSNS následne argumentovala tým, že vyšetrovateľ nemá "žiadny priamy dôkaz o tom, že ich poslanec hanobil nejakú skupinu ľudí" a údajne ide len o jeho domnienky.

Polícia nemôže rezignovať

"Nemôžeme si byť dopredu istí, či informácie, dôkazy, ktoré máme, budú stačiť prokuratúre a súdu. Môže sa to stať, prokurátor alebo sudca môže mať iný názor. Polícia však nemôže rezignovať a ak vyšetrovateľ usúdi, že je to trestným činom, čo skonzultuje s dozorujúcim prokurátorom, musí konať. Sú to skúsení policajti, ktorí pracujú dlhé roky a zažili päť aj šesť ministrov vnútra," reagoval Kaliňák.

"Jeden z takých prípadov, kde som presvedčený, že sme prípad dobre pripravili a na konci dňa to súd a trochu aj prokuratúra videli inak, je prípad Daniela Tupého. Mladý človek liberálneho vyznania bol zbavený života. Myslím si, že polícia ho objasnila správne, ale miera dôkaznej situácie sa na súde ukázala ako slabá. Potom sú len dve cesty. Buď sa staneme alibistami a budeme súdiť iba ľudí, ktorých pristihneme pri čine, kde je väčšia pravdepodobnosť, že máte všetky dôkazy zoradené pekne za sebou a potom políciu môžeme zmenšiť o polovičku, alebo budeme pokračovať v tom, že polícia je tu na to, aby vyšetrovala všetky prípady, keď dôjde k porušeniu našich práv garantovaných ústavou a trestným zákonom. Polícia sa nikdy nevzdá a vyšetruje aj spätne po niekoľkých rokoch. Dôležité je, aby zvíťazila spravodlivosť," zdôraznil minister vnútra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok