Bašternák nemusí preukázať pôvod majetku, rozhodla prokuratúra

TA3 TASR
28.4.2017 10:26

Kontroverzný podnikateľ, ktorý aktuálne čelí obvineniam z neodvedenia dane, má o problém menej. Nemusí preukazovať pôvod svojho majetku, keďže na tento krok sa nenašli dôvody.

Bašternák nemusí preukázať pôvod majetku, rozhodla prokuratúra
SITA/Marek Mrviš

Spis vrátili finančnej polícii

Prokuratúra nepodá na súd návrh na začatie konania o vyslovenie nadobudnutia majetku z nelegálnych príjmov podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý je obvinený zo zločinu neodvedenia dane a poistného. Informoval o tom Michal Šúrek z Krajskej prokuratúry Bratislava.

Okresná prokuratúra Bratislava I skonštatovala, že v predmetnej veci nie sú splnené podmienky na podanie návrhu, informoval Šúrek. „Rozdiel medzi hodnotou majetku a zistenými príjmami a ďalšími finančnými záväzkami neprevyšoval 1500-násobok minimálnej mzdy na rok 2016,“ zdôvodnil. Prokuratúra z tohto dôvodu vrátila spis finančnej polícii.

O preskúmanie pôvodu majetku podnikateľa s väzbami na vládne špičky požiadali ministerstvo vnútra, Prezídium Policajného zboru a Národná kriminálna agentúra.

Vykonali niekoľko prehliadok

Prokuratúra na základe tohto podnetu požiadala Ladislava Bašternáka, aby predložil v lehote do 30 dní dôkazy o tom, ako nadobudol majetok špecifikovaný vo výzve, ako aj jeho hodnotu. Vysvetlenie, ktoré podnikateľ doručil 19. januára, preskúmala na základe vyzvania prokuratúry finančná polícia.

Ak by podnikateľ nevedel preukázať pôvod nadobudnutého majetku a súd by skonštatoval, že ho nadobudol z nelegálnych príjmov, mohol by prepadnúť v prospech štátu. Premiér Robert Fico je v podnájme v byte, ktorý vlastní Ladislav Bašternák. Minister vnútra Robert Kaliňák v minulosti od podnikateľa kúpil podiel vo firme B. A. Haus.

Vyšetrovateľ NAKA obvinil 17. marca Ladislava Bašternáka zo zločinu neodvedenia dane a poistného. Je podozrivý, že si v minulosti mohol uplatniť neprimeraný odpočet daní vo výške približne dva milióny eur v súvislosti s bytmi v komplexe Five Star Residence. Polícia v tejto veci začala minulý rok trestné stíhanie a vykonala niekoľko prehliadok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok