V Arkansase zavŕšili sériu popráv, usmrtili štyroch väzňov

TA3 TASR
28.4.2017 09:03

Americký štát Arkansas popravil už štvrtého väzňa počas ôsmich dní, čím dokončil plánovanú sériu popráv. Arkansas pôvodne plánoval usmrtiť osem ľudí. V polovici prípadov však výkon trestu odložili po úspešných odvolaniach a sťažnostiach.

Plánovali osem popráv

Posledným popraveným bol tridsaťosemročný Kenneth Williams, ktorého vyhlásili za mŕtveho 13 minút po podaní smrtiacej injekcie. Arkansas sa poponáhľal s popravami, aby ich stihol uskutočniť, kým vyprší lehota použiteľnosti jednej zo smrtiacich látok.

Reportér tlačovej agentúry AP, ktorý bol svedkom popravy, povedal, že odsúdený sa po podaní smrtiacej injekcie s chirurgickým sedatívom midazolam ešte 20-krát mykol. Podľa hovorcu väznice Cummins Unit vo Varneri sa trhal približne desať sekúnd.

Arkansas mal naplánovaných osem popráv počas 11 dní, kým mu vyprší lehota použiteľnosti jednej zo smrtiacich injekčných látok. Bol by to najvyšší počet v takom krátkom období, odkedy Najvyšší súd USA obnovil v roku 1976 trest smrti, ale súdy vydali príkazy na odloženie štyroch popráv.

Orgány hovoria o úspechu

V rámci tejto série bola vykonaná aj prvá dvojitá poprava v USA od roku 2000. Arkansaské orgány označili tieto popravy za "úspešné" a uviedli, že všetci odsúdenci zomreli do 20 minút od podania injekcie. Upozornili, že v niektorých amerických štátoch používajú iné smrtiace narkotiká a od ich podania do smrti odsúdeného uplynie 43-120 minút.

Muž, ktorého popravili, bol odsúdený na smrť za zabitie väzenského strážcu pri úteku z väzenia v sude s kuchynským odpadom v roku 1999. Vo väzení si odpykával doživotný trest za vraždu univerzitnej roztlieskavačky v roku 1998.

"Dlhá cesta spravodlivosti sa dnes večer zavŕšila a Arkansasania môžu spomínať na posledné dva týždne s presvedčením, že náš systém práva v tomto štáte fungoval," uviedol vo vyhlásení vydanom po poprave guvernér štátu Asa Hutchinson.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok