Rieky nebezpečne stúpli, vydali výstrahy pred povodňami

TA3 TASR
28.4.2017 10:02

Na severe Slovenska ľudí ohrozuje veľká voda. Pre výdatné zrážky sa viaceré toky vybrežili. V Žilinskom kraji vyhlásilo najvyšší stupeň povodňovej aktivity už 40 obcí. Najvážnejšia situácia je na Kysuciach. Kritická situácia je najmä v obciach Demänovská Dolina a Liptovský Ján.

Vyše dvojmetrová Kysuca

Na vodných tokoch na Kysuciach v okrese Čadca hrozia po výdatných dažďoch povodne. Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav, hladina rieky Kysuca dosiahla v Turzovke 211 cm, čo zodpovedá 3. stupňu povodňovej aktivity.

Rieka Kysuca prekročila v Čadci 2. stupeň povodňovej aktivity, keď jej hladina dosiahla 235 cm. SHMÚ zároveň upozorňuje, že „prekročenie hladiny zodpovedajúcej stupňu povodňovej aktivity neznamená, že tento stupeň bol na toku aj vyhlásený“.

Dážď by mal na Slovensku pokračovať až do soboty, pričom pre sever Slovenska vydal SHMÚ výstrahu 2. stupňa. „Na základe predpovedaného vývoja počasia očakávame v povodí horného a stredného Váhu výrazný vzostup hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia stupňov povodňovej aktivity,“ varuje SHMÚ.

Problémy aj na Liptove

Na tokoch so zvýšenou hladinou v okrese Liptovský Mikuláš robia hasiči ako aj samosprávy opatrenia proti záplavám. „Hasiči zasahujú pozdĺž toku v Demänovskej doline, kde je vyhlásený tretí stupeň. Ukladáme vrecia a naťahujeme bariéry. Sú tu dva mechanizmy, ktoré čistia koryto popod mosty, aby voda mohla odtekať,“ uviedla po 14. hodine riaditeľka Okresného riaditeľstva HaZZ v Liptovskom Mikuláši Eva Krajčiová. Na mieste boli aj dobrovoľní hasiči so svojou technikou.

Podľa jej slov v Liptovskom Jáne bojuje samospráva so zvýšeným tokom svojpomocne. „Hasičov zatiaľ nemáme. Máme iba miestnych ľudí a ďalších dobrovoľníkov. Vrecia sme kládli proti vybreženiu už pred tromi hodinami. Zháňame techniku, kde sa dá. O pomoc sme požiadali aj podnikateľov, ktorí majú mechanizmy,“ dodal starosta obce Liptovský Ján Juraj Filo.

bez-nazvu_0a000002-e0bb-b725.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok