V Británii majú ilúzie o pobrexitovom svete, vyhlásila Merkelová

TA3 TASR
27.4.2017 11:42

O Brexite aj o Turecku hovorila v Spolkovom sneme nemecká kancelárka Angela Merkelová. Veľká Británia podľa nej nebude mať po vystúpení z Európskej únie rovnaké, a zďaleka ani väčšie práva, ako ostatné členské krajiny.

Niektorí ľudia v Británii majú "ilúzie" o situácii vo svete po vystúpení ich krajiny z EÚ, vyhlásila nemecká kancelárka Angela Merkelová. Kancelárka v prejave v Bundestagu uviedla, že Británia si musí vyjasniť, "ako si predstavuje budúce vzťahy" s EÚ, kým sa začnú oficiálne rokovania o tzv. Brexite. Diskusie o finančných záväzkoch Británie voči EÚ sa musia uskutočniť už na začiatku týchto rokovaní, dodala nemecká líderka.     

Zostávajúcich 27 členských štátov EÚ sa v sobotu 29. apríla zíde na summite, ktorého cieľom je schválenie smerníc EÚ pre rokovania o brexite. Merkelová sa ďalej v prejave venovala Turecku a vyhlásila, že kroky tureckej vlády v poslednom týždni "vážne zaťažili" nemecko-turecké vzťahy.

Turecké úrady zatkli v posledných dňoch tisíce ľudí údajne napojených na moslimského duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v exile v USA, ktorého Ankara podozrieva zo zorganizovania pokusu o prevrat. Frakcia armády sa o tento puč pokúsila vlani v júli, ale bol potlačený. Merkelová členom Bundestagu povedala, že zaobchádzanie Turecka s nemeckým novinárom Denizom Yücelom, ktorého vláda zadržiava neďaleko Istanbulu, "nie je zlučiteľné s právnym poriadkom".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok