Špeciálne zariadenia v slovenských tuneloch majú pomôcť pri nehodách

TA3 TASR
27.4.2017 09:54

Bezpečnosť v tuneloch na Slovensku by mali zvýšiť transportné zariadenia, ktoré do nich pribudli. Ako uviedla hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Michaela Michalová, transportné zariadenia sa nachádzajú v každom priečnom prepojení s únikovou štôlňou v oboch jednorúrových tuneloch za dverami núdzového východu.

Špeciálne zariadenia v slovenských tuneloch majú pomôcť pri nehodách
TA3/NDS

Lepšia orientácia

Transportným prostriedkom je vozík, ktorý sa pohybuje po povrchu na kolesách. "Je vybavený plochou, na ktorú sa pacient na podložke upevní pomocou popruhov. Po naložení a zafixovaní pacienta je možné posúvať transportné zariadenie únikovou štôlňou až na voľné priestranstvo," vysvetlila hovorkyňa NDS. Vozíky sú určené pre všetkých účastníkov v tuneli v prípade mimoriadnej udalosti.

NDS zároveň vo všetkých tuneloch unifikovala dvere SOS na oranžovú farbu a dvere únikových východov na zelenú so zelenými LED svetlami po obvode. "Týmto sme zlepšili orientáciu vodičov v tuneloch," dodala hovorkyňa NDS.

Preverili súčinnosť zložiek

Súčasťou bezpečnosti v tuneloch je aj pravidelné cvičenie zložiek NDS a integrovaného záchranného systému. Ostatné cvičenie, pri ktorom sa odohrávala dopravná nehoda spojená s požiarom, sa uskutočnila v tuneli Branisko, ktorý je súčasťou diaľnice D1 medzi Beharovcami a Fričovcami.

"Účelom cvičenia je preveriť súčinnosť zložiek IZS a v neposlednom rade pripomenúť motoristom, ako sa majú správať, keby sa takáto nehoda s požiarom stala," uzavrela Michalová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok