Nonsens či horlivosť? Ministri reagovali na čítanie listov poslancov

TA3 TASR
26.4.2017 12:59

Poslanci OĽaNO obvinili kanceláriu parlamentu, že protizákonne otvára a číta listy poslancom. V prípade, že majú nevhodný obsah, mala ich dokonca čakať skartácia. NR SR sa bránila, že jej ide o bezpečnosť. Ku kauze sa pred rokovaním vlády vyjadrili aj minister kultúry s ministerkou spravodlivosti.

Maďarič: Usmernenie MV je v poriadku

Čítanie listov adresovaných poslancom NR SR úradníkom parlamentu, a rozhodovanie o tom, čo sa s listom stane na základe subjektívneho uváženia pracovníka, je nonsens. Myslí si to minister kultúry a podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič s tým, že listové tajomstvo je chránené ústavou. 

„Je to nonsens podľa mňa, pretože aby nejaký úradník otvoril list adresovaný konkrétnej osobe, prečítal si jeho obsah a na základe svojho subjektívneho uváženia ho dal na spracovanie, to je nonsens,“ povedal Maďarič. Ako dodal, kancelár NR SR Daniel Guspan sa podľa neho zachoval alibisticky, pretože sa odvolal na usmernenie ministerstva vnútra. „To usmernenie, ako som si ho čítal, je úplne v poriadku,“ dodal.

„To, že ministerstvo vnútra usmerňuje, ako sa chovať pri podozrivých zásielkach, je v poriadku. Ale nie je v poriadku vyhovárať sa na takéto usmernenia,“ vyhlásil ďalej Maďarič. Myslí si, že tí úradníci, ktorí toto urobili, by sa mali spamätať a takéto nariadenie v rozpore s ústavou by mali okamžite odstrániť. Pokiaľ ide o odvolávanie predsedu parlamentu Andreja Danka, ministrovi kultúry sa nechce veriť, že by o takomto postupe rozhodol šéf NR SR. „Ja si myslím, že to bola horlivosť úradníka,“ uzavrel.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) otváranie listov poslancom vníma ako priveľkú horlivosť, respektíve tak, že niekto nemal dostatočný cit alebo znalosti pre primeranú proporciu medzi bezpečnosťou a ochranou súkromia.

Očakávajú, že prokuratúra začne konať

Opozičná strana SaS sa domnieva, že administratíva Kancelárie NR SR porušila listové tajomstvo. SaS očakáva, že generálna prokuratúra začne v tejto veci konať. „Vyzývame Andreja Danka, aby prevzal zodpovednosť za cenzúru najhrubšieho zrna a bezprecedentný spôsob porušenia ústavného práva a odstúpil z funkcie predsedu parlamentu,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Pre poslancov SaS bude kľúčové preskúmavanie tejto udalosti, a preto budú žiadať vedenie parlamentu i Kanceláriu NR SR, aby poslancom poskytli o nej podrobné informácie. „Bude nás napríklad zaujímať, kto konkrétne, akým spôsobom a na základe akých vecných a právnych skutočností rozhodol o otváraní zásielok poslancov; koľko zásielok zamestnanci NR SR otvorili, ktorým poslancom boli tieto zásielky adresované a ako s nimi administratíva národnej rady po otvorení naložila,“ uviedli Richard Sulík, Jana Kiššová, Ľubomír Galko, Natália Blahová a generálny manažér SaS Roman Foltin.

SaS očakáva, že koaliční poslanci podporia jej snaženie a v krátkom čase budú zodpovedané všetky otázky, ktoré s touto kauzou súvisia. „Zároveň s okamžitou platnosťou žiadame vedenie NR SR a Kanceláriu NR SR o skoncovanie s takouto poľutovaniahodnou praxou. Zásielky určené poslancom nesmú byť otvárané, svojvoľne nedoručované či ničené bez vysloveného súhlasu poslancov. Na zisťovanie obsahu zásielok z hľadiska bezpečnosti a s ohľadom na udržanie listového tajomstva slúžia skenery,“ znie oficiálne stanovisko predsedníctva SaS.

Matovičove tvrdenia ostro odmietli

Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) podľa Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA) nariadil otvárať podozrivé zásielky, ktoré prichádzajú poslancom do budovy parlamentu. Vyplýva to z rozhodnutia vedúceho Kancelárie NR SR Daniela Guspana, ktorý ho podľa lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča vydal na pokyn Danka. 

V Rozhodnutí na zabezpečenie manipulácie s doručenými zásielkami v súvislosti s výskytom zásielok s nebezpečným materiálom zo siedmeho apríla sa píše, že zamestnanci podateľne sú povinní „otvoriť obyčajné listové zásielky adresované na poslanca NR SR, pri ktorých nie je uvedený odosielateľ alebo je odosielateľom fyzická osoba.“ Následne takúto obálku dostane poslanec otvorenú s pečiatkou „Otvorené z bezpečnostných dôvodov“. Ďalej z rozhodnutia vyplýva, že „zásielky, ktoré obsahujú vulgarizmy alebo majú dehonestujúci charakter, zamestnanec podateľne nezaeviduje ani nepostúpi adresátovi, ale ich na tri mesiace odloží a po tejto lehote skartuje“.

Kancelária NR SR ostro vystúpila proti tvrdeniam poslanca Igora Matoviča. Riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Zuzana Čižmáriková upozornila na to, že ešte minulý rok v novembri NR SR dostala smernicu z ministerstva vnútra, ktorá im presne nariaďuje, ako majú postupovať nielen s listovými, ale aj s inými zásielkami. Zamestnanci sú preverení a musia dodržiavať listové tajomstvo. O tom, že zamestnanci NR SR musia odkladať zásielky, ktoré majú vulgárny obsah, Čižmáriková uviedla, že sami poslanci si nechceli preberať listy s vulgarizmami a zamestnanci s tým mali problém.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok