V Turecku sa opäť zatýkalo vo veľkom, nasadili tisícky policajtov

TA3 TASR
26.4.2017 10:56

Polícia na území celého Turecka spustila koordinovanú akciu, počas ktorej zatkla stovky ľudí podozrivých z napojenia na duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v exile v Spojených štátoch. Na dnešnom zásahu sa zúčastnilo 8500 príslušníkov policajných zložiek.

Duchovný obvinenia odmieta

Podľa tlačovej agentúry Anadolu bolo počas policajnej operácie, ktorá sa konala dnes v skorých ranných hodinách vo všetkých 81 provinciách Turecka, zadržaných 803 podozrivých. Zadržaní boli údajne Gülenovými "operatívcami", ktorí riadili sympatizantov duchovného pôsobiacich v polícii.

Gülena turecké vedenie podozrieva, že sa v krajine snaží vybudovaním tzv. paralelných štruktúr zosadiť súčasnú vládu. Okrem toho vláda tvrdí, že Gülen bol aj za neúspešným pokusom o vojenský prevrat z vlaňajšieho júla. Duchovný však toto obvinenie odmieta.

Bez súhlasu parlamentu

Po pokuse o štátny prevrat bol v Turecku vyhlásený výnimočný stav. Ten bol predĺžený už trikrát a tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi umožňuje schvaľovať zákony aj bez súhlasu parlamentu.

Dnešné zatknutia sú súčasťou rozsiahlej vlny zatýkania, ktorá sa v Turecku začala po zmarení pokusu o vojenský prevrat. Podľa informácií tureckého ministerstva vnútra bolo tak od júla minulého roku v krajine zadržaných viac ako 47.000 ľudí, medzi ktorými je aj vyše 10.000 príslušníkov polície a 7400 príslušníkov ozbrojených síl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok