Posledný nosorožec svojho druhu má profil na známej zoznamke

TA3 ČTK
26.4.2017 07:13

Poslednému žijúcemu samcovi nosorožca tuponosého severného založili profil na zoznamovacej aplikácii Tinder. Cieľom projektu je získať finančné prostriedky potrebné na zabezpečenie ďalšej generácie tohto druhu.

Posledný nosorožec svojho druhu má profil na známej zoznamke
ilu foto SITA/AP

Starý mládenec

Nosorožcovi menom Sudán vysoký vek nedovoľuje, aby sa množil prirodzenou cestou, a tak bude potrebné drahé umelé oplodnenie, informovala agentúra AP. Poslední traja jedinci nosorožca tuponosého severného vrátane Sudána žijú v rezervácii Ol Pejata v Keni.

 

"Nechcem byť dotieravý, ale osud môjho druhu doslova závisí na mne," stojí v Sudánovom popisku na zoznamovacej aplikácii. Kampaň, ktorú iniciovali kenskí ochrancovia prírody, nesie názov "Najviac žiaduci starý mládenec na svete". Štyridsaťtriročný nosorožec a posledné dve žijúce samičky sa kvôli zdravotným problémom, ktoré sú okrem iného dôsledkom ich vysokého veku, nemôžu páriť prirodzenou cestou.

Nová generácia

Aby druh nevymrel, bude potrebné umelé oplodnenie. To podľa ochrancov prírody bude stáť spoločne s výskumom na deväť miliónov dolárov. "Spojili sme sa s s rezerváciou Ol Pejeta, aby sme dali najviac žiaducemu starému mládenci na svete šancu nájsť svoju polovičku," povedal hovorca spoločnosti Tinder Matt David. "Vzhľadom na to, že Súdánov profil bude zobrazený v 190 krajinách v takmer 40 jazykoch, sme optimistickí," dodal.

Webové stránky rezervácie Ol Pejeta dočasne prestali fungovať kvôli vysokému počtu návštevníkov. "Ohrozenie, v ktorom sa ocitá nosorožec tuponosý severný, je ukážkou vplyvu činnosti ľudí na tisíce ďalších druhov na tejto planéte," uviedol ochranca prírody Richard Vigne z rezervácie Ol Pejeta s tým, že cieľom je postupne začleniť novú generáciu nosorožcov tuponosých severných späť do voľnej prírody.

Staroba i choroby

V kenskej rezervácii Ol Pejeta žije samec Sudán, samica Najin a jej dcéra Fatu od roku 2009. Štvrtý jedinec prevezený do parku z královédvorskej zoo, samec Suni, uhynul na starobou na jeseň roku 2014. V polovici decembra 2014 potom uhynul v zoologickej záhrade v San Diegu samec Angalifu, ktorý mal rakovinu.

Posledný jedinec nosorožca tuponosého severného žijúci v Európe, samica Nabiré, uhynula na následky prasknutej cysty v Dvore Králové v júli 2015. V rovnakom roku utratili kvôli chorobám súvisiacim s vysokým vekom samicu Nolu z americkej zoo. Podľa Svetového fondu na ochranu prírody žilo ešte v roku 1960 na Zemi viac ako 2000 kusov severného poddruhu tuponosého čiže bieleho nosorožca. O dvadsať rokov neskôr, v roku 1980, žilo v dôsledku útokov pytliakov už len 15 zvierat.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok