Na pozemku poľského ministra postínali desiatky stromov. Ide o pomstu?

TA3 ČTK
26.4.2017 06:53

Cez tri desiatky stromov povytínal neznámy páchateľ na súkromnom pozemku poľského ministra životného prostrednej Jana Szyszka. Prípad by mohol byť podľa poľských médií pomstou za kontroverzný zákon, ktorý umožnil vlastníkom stínať na svojich pozemkoch stromy bez povolenia úradov, či za sporný spôsob ochrany unikátneho Belovežského pralesa.

Na pozemku poľského ministra postínali desiatky stromov. Ide o pomstu?
ilu foto SITA/Radoslav Maťaš

Kontroverzný zákon

Tridsaťtri stromov vysokých od troch do siedmich metrov niekto sťal na ministrovom pozemku v Tuczno na severozápade Poľska pomocou motorovej píly, informovala hovorkyňa miestnej polície Beata Budzyńová. Minister škodu odhadol na 5000 zlotých.

Podľa poľských médií by incident mohol byť pomstou za takzvaný Lex Szyszka, teda zákon, ktorý minister životného prostredia presadil a na základe ktorého môžu ľudia v Poľsku od prvého januára tohto roku rúbať stromy na svojich súkromných pozemkoch až na výnimky bez povolenia úradov.

Mohlo ísť o akt zúfalstva

Podľa ekologických organizácií má tento zákon na svedomí masívny výrub po celej krajine. Pred vstupom zákona do platnosti museli miestne úrady na ochranu životného prostredia súhlasiť s vyrúbaním stromu s priemerom kmeňa väčším ako 25 či 30 centimetrov v závislosti na jeho druhu.

Podľa Adama Bohdana z organizácie Dzika Poľska "by mohlo ísť o akt zúfalstva, o zúfalý výkrik niekoho, komu povolili nervy a kto chce týmto gestom dať najavo svoj hnev nad všetkým, čo sa v Poľsku deje". Okrem zákona o výrube stromov ekológovia vrátane napríklad organizácie Greenpeace či Svetového fondu na ochranu prírody Szyszka kritizujú aj za kontroverzný "ochranný program" Belovežského pralesa, ktorý zahŕňa rozsiahly výrub stromov. Unikátny prales na poľsko-bieloruskej hranici, v ktorom žijú aj zubre, je na zozname prírodného dedičstva UNESCO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok