Juncker mieri do Londýna, s Mayovou prerokuje Brexit

TA3 ČTK
26.4.2017 06:03

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a vyjednávač Európskej komisie pre Brexit Michel Barnier budú v Londýne hovoriť s britskou premiérkou Theresou Mayovou o nadchádzajúcom rokovaní o odchode Británie z Európskej únie.

Nezhody v parlamente

Už minulý týždeň sa v Londýne s Mayovou stretol predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. Po schôdzke naznačil, že ak sa do konca tohto roka podarí dohodnúť základné oblasti podoby britského odchodu ako takého, môžu budúci rok začať rokovania o budúcnosti vzájomných vzťahov. Skutočné politické rozhovory by mali začať až po 8. júni, kedy sa v Británii uskutočnia predčasné parlamentné voľby.

Tie presadila Mayová práve s poukazom na rokovania o Brexite a na nezhody v súčasnom britskom parlamente. Londýn i Brusel dávajú vopred najavo, aké budú ich hlavné priority. Zo strany EÚ to bude predovšetkým zaistenie práv európskych občanov v Británii, pričom Mayová by mohla chcieť obmedziť imigráciu z krajín EÚ. Pre Londýn predstavuje jednu zo zásadných otázok budúcnosť finančného sektora.

Mimoriadny summit

Pred odchodom do Londýna sa Juncker na pracovnom obede stretne so šéfom únijných summitov Donaldom Tuskom. Tuskov návrh politického rámca pre rokovania o Brexite by mal v sobotu potvrdiť mimoriadny summit únie.

Na základe týchto vodítok potom komisia pripraví konkrétny vyjednávací mandát, ktorý bude - opäť po schválení členskými štátmi - realizovať Barnierov tím.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok