Dubovcová zložila sľub a ujala sa funkcie ombudsmanky

TASR, TA3
28.3.2012 11:33

Novou ochrankyňou verejných práv sa dnes na najbližších päť rokov stala bývalá poslankyňa SDKÚ-DS Jana Dubovcová, ktorá zložila zákonom predpísaný sľub do rúk predsedu NR SR Pavla Hrušovského (KDH).

Dubovcová vo funkcii nahradila Pavla Kandráča, ktorý bol ombudsmanom dve funkčné obdobia, teda desať rokov. "Sľubujem na svoju česť a svedomie, že budem dodržiavať Ústavu SR, ústavné zákony, zákony a medzinárodné zmluvy vyhlásené spôsobom ustanoveným zákonom, že sa budem podieľať na ochrane základných práv a slobôd fyzických osôb a právnických osôb pri konaní, rozhodovaní alebo nečinnosti orgánov verejnej správy a že základné práva a slobody budem chrániť v súlade s princípmi demokratického a právneho štátu," znie sľub, ktorý Dubovcová potvrdila svojím podpisom.

Odmietnutie sľubu alebo sľub s výhradou by malo za následok neplatnosť voľby verejného ochrancu práv. Nová ombudsmanka v príhovore zdôraznila, že miluje svoju vlasť záleží jej na tom, aby si ľudia mohli povedať, že toto je dobré miesto pre život. "Budem sa snažiť svoju úlohu splniť čo najlepšie, lebo si myslím, že ide o správnu vec," podotkla.

Funkcia verejného ochrancu práv je podľa jej slov dôležitá aj preto, lebo SR sa prijatím tohto zákona zaradila medzi štáty, ktoré sa rozhodli zavádzať princípy dobrej vlády a správy. Na otázku, čo bude jej najväčšou výzvou, uviedla, že sú problémy s prieťahmi v súdnom konaní či diskrimináciou. "To sú veci, o ktorých všetci vieme, ale podrobnejšie prídem na to, keď prídem do úradu," avizovala.

To, že by bola straníckou nominantkou, odmietla. "Nikdy som nebola členkou žiadnej politickej strany, ale bola som poslankyňou NR SR ako expertka. Inak, ako cez kandidátku politickej strany, sa tam dostať nedá," upozornila.

Hrušovský Dubovcovej zaprial, aby sa jej darilo v úrade to, čo od nej občania očakávajú. "Že budete naozaj ochrankyňou práv občanov SR a budete konať vždy vtedy, keď sa na vás občania obrátia, ak budú pociťovať akúkoľvek krivdu zo strany orgánov verejnej moci. Preberáte funkciu v neľahkých časoch. Aj keď úrad je už zabehnutý, bude na vás, ako sa vám bude dariť napĺňať toto vaše poslanie," odkázal Hrušovský.

Bývalému ombudsmanovi Kandráčovi uznal, že úrad začal budovať v neľahkých podmienkach a často možno aj za malej podpory vlády a NR SR. "Svojou odvahou a principiálnosťou ste získali za ten čas dostatočnú autoritu a darilo sa vám napĺňať zákonné poslanie funkcie verejného ochrancu práv. Osobne vám ďakujem za to, čo ste v politike ochrany práv urobili," dodal predseda parlamentu.

Dubovcovú zvolil parlament do funkcie 13. decembra minulého roka. Hlasovalo za ňu 76 zo 140 prítomných poslancov vrátane KDH, ktoré s podporou najskôr váhalo. Vtedajšiu poslankyňu na post navrhla jej materská strana SDKÚ-DS, SaS a Most-Híd. Predseda Smeru-SD Robert Fico v deň jej zvolenia povedal, že to bol veľmi zlý výber. Nepáčilo sa mu, že bol za vysokého ústavného činiteľa opäť zvolený vyslovene stranícky kandidát. "Je to zlé pre túto funkciu," zdôraznil.

S Dubovcovou nie je Fico spokojný aj preto, že sa podľa jeho slov "celý čas tvárila, že je nezávislá sudkyňa, a potom robila najtvrdšiu stranícku politiku, aká sa dala robiť".

Funkcia verejného ochrancu práv je pre bývalú sudkyňu Dubovcovú vyvrcholením životnej a pracovnej kariéry. Vzdala sa pre ňu aj kandidatúry v predčasných parlamentných voľbách do NR SR. Na verejného ochrancu práv sa môže podľa zákona obrátiť každý, kto sa domnieva, že pri konaní, rozhodovaní alebo nečinnosti orgánu verejnej správy boli porušené základné práva a slobody v rozpore s právnym poriadkom alebo princípmi demokratického a právneho štátu.

Pozrite si rozhovor s novou ombudsmankou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok