Únia rokovala o kontroverznej maďarskej novele. Rektor CEU žiadal o podporu

TA3 TASR
25.4.2017 22:43

Medzi akademickou a demokratickou slobodou je úzke prepojenie. Nie je možné, aby v členskej krajine Európskej únie sa z dôvodov rozdielnych názorov či z politických pohnútok stala univerzita rukojemníkom, povedal v Bruseli rektor Stredoeurópskej univerzity Michael Ignatieff.

Prijali ju bez upozornenia

Na pôde Európskeho parlamentu prebehlo rokovanie o kontroverznej novele maďarského vysokoškolského zákona, na základe ktorej podľa názoru mnohých hrozí zatvorenie CEU v Budapešti, napísala agentúra MTI. Na schôdzke sa zúčastnili predseda frakcie európskych socialistov Gianni Pittella, šéf skupiny liberálov a demokratov v EP Guy Verhofstadt, poslankyňa Európskej ľudovej strany Sabine Verheyenová, šéfka frakcie ľavicovo orientovaných strán Gabriele Zimmerová a spolupredseda skupiny Zelených Philippe Lamberts.

Rektor CEU v tejto súvislosti zdôraznil, že maďarská ústava síce zaručuje akademickú slobodu, avšak novelu z dielne vládnej strany Fidesz prijali poslanci v zrýchlenom konaní bez akejkoľvek konzultácie či upozornenia. "Nech sa stane čokoľvek, CEU v žiadnom prípade nebude zatvorená, existencia tejto inštitúcie nie je ohrozená. Urobíme všetko pre to, aby univerzita mohla aj naďalej fungovať v Budapešti," dodal rektor.

Pripomenul, že doposiaľ prejavilo podporu CEU 650 univerzít sveta, ale aj 24 vedcov - nositeľov Nobelovej ceny, avšak pre CEU je najdôležitejšia podpora maďarskej spoločnosti, Maďarskej akadémie vied a maďarských vysokoškolských inštitúcií.

Chce poukázať na riziká

"Nie sme liberálnou, ale demokratickou inštitúciou. Nie sme politickou organizáciou a neohrozujeme vládu. Aj napriek tomu nám novela vysokoškolského zákona kladie nesplniteľné podmienky," poznamenal Ignatieff.
Podľa jeho vyjadrenia CEU potrebuje síce podporu Európy, do Bruselu však neprišiel preto, aby povedal, čo treba robiť. Chce iba poukázať na riziká z pohľadu základných európskych hodnôt.

Verhofstadt zdôraznil, že treba vyvinúť nátlak na maďarské orgány, pretože je ohrozené fungovanie jednej z významných európskych univerzít.  Európska ľudová strana, ktorej členom je aj strana Fidesz premiéra Viktora Orbána, pozorne sleduje vývoj, povedala Verheyenová a dodala, že o slobode výskumu a vzdelávania sa nevyjednáva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok