Majiteľ priemyselného parku môže pochovať Nexis, tvrdí akcionár

TA3 TASR
25.4.2017 12:12

Ak bude nátlak majiteľa priemyselného parku Chemes Jána Molnára na firmu v reštrukturalizácii Nexis Fibers v Humennom pokračovať, môže ju to definitívne "pochovať". Upozornil na to stopercentný akcionár Nexis Fibers, a. s., Ivo Bezloja, za účasti predsedu predstavenstva firmy Milana Pršanca a výkonného riaditeľa spoločnosti Jána Kučeravého.

Reštrukturalizačný plán

O osude Nexis Fibers bude v stredu rozhodovať schôdza veriteľov, ktorí s predloženým plánom reštrukturalizácie predbežne súhlasili. Tvrdo 'proti' však vystupuje majiteľ priemyselného parku Chemes, kde je sídlo Nexis Fibers, Ján Molnár. Schvaľovanie reštrukturalizačného plánu, ktoré sa konalo 11. apríla 2017, veritelia odročili o 15 dní.

Podľa Bezloja by neschválenie plánu reštrukturalizácie znamenalo okamžitý pád firmy do konkurzu. To by zase znamenalo, že firma stratí lukratívnych odberateľov z oblasti automotive, ktorí tvoria 50 % jej zákazníckeho portfólia. "Nexis Fibers by konkurz neprežil," podčiarkol Bezloja.

Predseda a podpredseda predstavenstva parku Chemes Vladimír Skoupil a František Chvostaľ 7. apríla informovali, že spoločnosť Chemes v Humennom dala podnet na zmenu reštrukturalizačného plánu dlžníka, firmy Nexis Fibers. "Jeho výhodnosť spočíva najmä v dvoch faktoch. Po prvé, výrazne znižuje dĺžku reštrukturalizačného procesu, jeho trvanie skracuje takmer o polovicu. Taktiež prináša do reštrukturalizácie finančné zdroje vo výške až 11,5 milióna eur," priblížil Skoupil.

Mimoriadne nezvyčajné okolnosti

Plán, ktorý navrhuje Chemes, podľa nich umožňuje splatenie záväzkov z reštrukturalizácie najneskôr do konca roku 2020, čo je výrazný posun oproti roku 2022, s ktorým počíta aktuálne navrhovaný reštrukturalizačný plán. "Už v prvom roku splácania, teda v roku 2017 navrhujeme, aby tzv. nezabezpečeným veriteľom bolo splatených spolu 3,1 milióna eur. Aktuálny plán pritom ponúka len 263.000 eur v prvom roku a 615.000 eur v druhom roku reštrukturalizácie," spresnili.

Súčasná podoba reštrukturalizačného plánu je podľa Skoupila schválená výlučne v prospech dlžníka a jeho akcionárov. "V súvislosti s touto reštrukturalizáciou sa objavilo niekoľko mimoriadne nezvyčajných okolností, ktoré sa nedajú nazvať inak ako záhadné," upozornil Skoupil.

Švajčiarske orgány činné v trestnom konaní podľa neho vykonávajú vyšetrovanie, ktoré má súvisieť s akcionármi dlžníka a vo vzťahu k dlžníkovi. Dokonca jeden z akcionárov, bývalý predseda predstavenstva Marco Marchetti je vo švajčiarskej vyšetrovacej väzbe od apríla 2016.

Skoupil zdôraznil, že pôvodný plán z dielne Nexis Fibers, a. s. môže ohroziť prevádzku a zamestnancov samotnej Nexis Fibers v Humennom, ako aj 1500 pracovných miest v Priemyselnom parku Chemes. Skupina Nexis Fibers zamestnáva približne 500 zamestnancov, ktorí by v prípade konkurzu prišli o prácu spolu s asi 1000 zamestnancami subdodávateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok