Kucherenkovi vymerali dlhoročný trest, podľa manželky je nevinný

TA3 SITA
25.4.2017 11:32

Ukrajinskému podnikateľovi Sergejovi Kucherenkovi vymerali jedenásť rokov za mrežami. Má tiež zaplatiť miliónovú škodu, ktorú údajne spôsobil. Podľa jeho manželky, modelky Silvie, je nevinný a odsúdili ho, „lebo je Kucherenko“.

Kucherenkovi vymerali dlhoročný trest, podľa manželky je nevinný
TASR

Jedenásť rokov nepodmienečne

Trest jedenásť rokov odňatia slobody nepodmienečne uložil senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici podnikateľovi ukrajinského pôvodu Sergejovi Kucherenkovi. Súd ho uznal za vinného z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Podľa obžaloby ako konateľ spoločnosti DND Invest spôsobil firme škodu takmer osem miliónov eur, ktorú má zaplatiť. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa nevyjadril a obžalovaný sa odvolal voči všetkým výrokom. Obhajkyňa Eva Mišíková žiadala oslobodiť spod obžaloby a prepustiť klienta z väzby, ale senát jej nevyhovel.

kucherenko-1_0a000002-16ed-dccc.jpg

Podnikateľ: Nemal som motív

Podľa prokuratúry Kucherenko ako konateľ spoločnosti s ručením obmedzeným nezaplatil banke napriek dostatku peňazí k 31. decembru 2009 mimoriadnu splátku úveru sedemstotisíc eur. Tým spôsobil vyhlásenie okamžitej splatnosti úveru. Následne v rámci vysporiadania úveru, ktorý bol zabezpečený nehnuteľnosťami spoločnosti určenými na developerský projekt „Majcichov Golf Estate“, uzavrel 26. apríla 2010 v mene spoločnosti viacero nevýhodných a záujmy spoločnosti poškodzujúcich zmlúv, na základe ktorých prišla obchodná spoločnosť, ktorej bol konateľom, o nehnuteľnosti. Svojím konaním podľa prokuratúry Kucherenko spôsobil spoločnosti škodu viac ako 7,8 milióna eur.

Samotný 47-ročný podnikateľ, ktorý na Slovensku pôsobí takmer dvadsať rokov, tvrdí, že je nevinný a nemal motív na spáchanie trestného činu. Na Slovensku pomáha etablovať sa zahraničným investorom, ktorí u nás chcú podnikať, prípadne kúpiť pozemky a rôzne nehnuteľnosti. Vysvetlil, že do situácie, keď nemohol zaplatiť termínovanú splátku úveru, sa dostal vinou ruského podnikateľa Igora Vozyakova, ktorý bol jeho dobrý kamarát, „takmer brat“. Ten bol vo firme majoritným spoločníkom a Sergejovi vraj diktoval, čo má robiť. Mali spoločné projekty, z ktorých obaja po úspešnej realizácii chceli profitovať. Sergej údajne úver garantoval aj svojimi financiami a majetkom.

Obhajkyňa Eva Mišíková navrhla prepustiť Kucherenka z väzby, prípadne mu po prepustení uložiť obmedzujúce opatrenia, ale senát jej nevyhovel. Poukázal na to, že podnikateľ sa v roku 2015 skrýval v Rakúsku a až na základe Európskeho zatýkacieho rozkazu ho zadržali a vydali na Slovensko. Sergej je manžel kontroverznej modelky Silvie Kucherenko, ktorá sleduje celý proces. Po rozsudku Silvia pre médiá vyhlásila, že je nevinný a odsúdili ho, „lebo je Kucherenko“.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok