Pilot počas letu strašil cestujúcich hrozbou bomby a útokom al-Káidy

TASR
28.3.2012 09:42

Kapitán lietadla, ktoré v utorok nečakane pristálo v Texase počas letu z New Yorku do Las Vegas, prišiel medzi cestujúcich a vyhrážal sa im, že na palube stroja je bomba a vykrikoval heslá ako al-Káida, terorizmus, Irak, pričom opakoval, že všetci zomrú.

Pilot počas letu strašil cestujúcich hrozbou bomby a útokom al-Káidy
SITA

O dramatickej situácii na palube letu spoločnosti JetBlue so 135 pasažiermi informovali dnes agentúry AP a Reuters s odvolaním sa na cestujúcich, ktorí incident opísali po pristátí.

Lietadlo pristálo na letisku v meste Amarillo v Texase, pričom na zem ho naviedol iný pilot - nachádzajúci sa náhodou medzi cestujúcimi -, ktorý prevzal riadenie. Náhradný pilot pôvodného kapitána vymkol, aby sa nemohol vrátiť do kabíny. Spacifikovali ho cestujúci.

Letecká spoločnosť JetBlue pôvodne informovala, že lietadlo nečakane pristálo na inom letisku kvôli "zdravotnej príhode" pilota.

Josh Redick, jeden z pasažierov, citovaný agentúrou AP, uviedol, že pilot sa vyrútil z kabíny a začal vykrikovať znepokojivé heslá. Podľa iného cestujúceho kapitán pôsobil dezorientovane a hovoril o hrozbe z Iránu, Iraku a Afganistanu. "Chcú nás zostreliť, zostrelia nás. modlite sa," kričal kapitán podľa tohto cestujúceho.

Ďalší z pasažierov pre server Amarillo.com opísal ako pilota spacifikovali spolucestujúci. "Keď sa kapitán pokúšal opäť dostať k riadeniu, vrhol sa na neho jeden cestujúci, bývalý príslušník bezpečnostnej služby, chytil ho za krk a škrtil, kým ho nezložil na podlahu," uviedol Newyorčan Gabriel Schonzeit. "Vedeli sme, že ak sa opäť dostane do kabíny, lietadlo spadne," dodal.

Po incidente polícia vypočula všetkých cestujúcich. Udalosť bude ďalej vyšetrovať FBI a Úrad pre bezpečnosť leteckej dopravy.

Letecká spoločnost uviedla, že pilota previezli do nemocnice na vyšetrenie. Cestujúci čakali na náhradné lietadlo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok