Čile zasiahlo silné zemetrasenie, pocítili ho aj v hlavnom meste

TA3 TASR
25.4.2017 06:37

Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,1 zasiahlo západné pobrežie Čile. Pocítili ho aj v hlavnom meste Santiago a nasledovali po ňom najmenej dva výrazné dotrasy. Väčšie škody zatiaľ neboli hlásené, uviedli miestne pohotovostné služby.

Čilské námorné sily a Tichomorské centrum pre varovania pred cunami informovali, že po tomto zemetrasení neočakávajú prívalové vlny. Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo 35 kilometrov západne od pobrežného mesta Valparaíso v malej hĺbke desať kilometrov pod morským dnom.

Čilské úrady v bezprostrednej reakcii nariadili preventívnu evakuáciu pobrežnej oblasti okolo Valparaísa, ležiaceho asi 100 kilometrov západne od Santiaga, a to pre prípad cunami. Krátko na to však nariadenie odvolali. Na rovnakom mieste zaznamenali dva dotrasy s magnitúdami 5,0 a 5,4.

Čile, ktoré sa nachádza tzv. tichomorskom Ohňovom kruhu, má dlhú históriu smrtiacich zemetrasení. Jedným z nich boli otrasy s magnitúdou 8,8, ktoré v roku 2010 pri pobreží v južnej časti krajiny vyvolali aj cunami ničiace prímorské mestá. Bolo to podľa údajov USGS šieste najväčšie zemetrasenie, aké kedy bolo zaznamenané. K najväčšiemu zaznamenanému zemetraseniu došlo tiež v Čile, a to s magnitúdou 9,5 v roku 1960.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok