Vláda USA má na krku žalobu. Podali ju deti a mládež

TA3 TASR
23.4.2017 14:37

Sú mladí, no už teraz si plne uvedomujú riziká spojené s poškodzovaním planéty. Hnevá ich, že vláda sa dostatočne nestará o to, v akom prostredí bude žiť ich generácia, a podali preto na ňu žalobu. Reč je o 21 mladých Američanoch, ktorí sa tento rok na súde postavia proti prezidentovi Donaldovi Trumpovi a jeho administratíve.

Vláda USA má na krku žalobu. Podali ju deti a mládež
SITA/AP

Zmeny mali prísť už dávno

"Vedeli ste, že máte ústavou chránené právo na klimatický systém schopný podporovať život človeka? Tak teraz to už viete, a to vďaka 21 mladým ľuďom z celej krajiny, ktorí žalujú Trumpovu administratívu a celý priemysel fosílnych palív," zaznelo z tribúny vo Washingtone a nasledoval búrlivý potlesk.

Sedem z 21 spomínaných študentov sa včera zúčastnilo vo Washingtone na Pochode za vedu, ktorý sa konal pri príležitosti Dňa Zeme. "Spôsob života, ktorý poznám a v ktorom som vyrástol, sa kompletne zmení. Vláda vedela o zmene klímy, jej dôsledkoch a nebezpečenstvách, ktoré predstavuje pre našu budúcnosť a budúcnosť mojej generácie. Vedela o tom posledných 65 a viac rokov a úmyselne ignorovala vedu a vedcov, ktorí jej hovorili, že k tomu prispieva ľudská produkcia uhlíkových emisií," povedal pre Washingon Post jeden z mladých účastníkov Nathan.

Jeho kolega Nick si myslí, že ľudstvo už nemá čas a Alex povedal, že je nahnevaný. "Čo chceme? Spravodlivosť v oblasti klímy. Kedy ju chceme? Pred desiatimi rokmi," skandovali mládežníci vo Washingtone.

Spor môže trvať roky

V skupine sú mladí vo veku od 9 do 20 rokov. Žalobu na vládu podali ešte v čase, keď ani netušili, že do Bieleho domu sa dostane odporca klimatických zmien. Vôbec sa však neboja a veria, že pred súdom uspejú. Pojednávanie by sa malo uskutočniť tento rok.

"Je hanba, že vláda postavila svojich občanov a svoju mladú generáciu do pozície, že musia ísť proti sebe na súd," povedala pre televíziu CBS Kelsey."Nie je to také zastrašujúce. Je to dobré, nechajte ich, nech sú na súde porazení," reagoval 16-ročný Aji na poznámku reportéra, že stoja nielen proti vláde, ale aj veľkým ropným spoločnostiam a lobistom. Televízia dodala, že hoci ich súdny spor môže trvať dlho, kto iný by mal bojovať za budúcnosť než tí, ktorí tu budú a uvidia ju.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok